Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θολό τοπίο για τη δημοπρασία (ΝΟΜΕ) της 12ης Ιουλίου μετά από παρέμβαση της ΔΕΗ

tags :
Θολό τοπίο για τη δημοπρασία (ΝΟΜΕ) της 12ης Ιουλίου μετά από παρέμβαση της ΔΕΗ
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/6) στο υπουργείο Οικονομικών δεν κατέληξε σε συμφωνία λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασε η ΔΕΗ επί της πρότασης της ΡΑΕ για τιμή εκκίνησης στα 32,05 ευρώ ανά MWh, δηλαδή 5,32 ευρώ ανά MWh χαμηλότερα από την προηγούμενη δημοπρασία
Σε αναβολή ενδέχεται να οδηγηθεί η δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12 Ιουλίου, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας με την οποία θα προσδιοριστεί η νέα τιμή εκκίνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι (30/6) στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, της ΔΕΗ και της ΡΑΕ, δεν κατέληξε σε συμφωνία.
Και τούτο λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασε η ΔΕΗ επί της πρότασης της ΡΑΕ για τιμή εκκίνησης στα 32,05 ευρώ ανά MWh, δηλαδή 5,32 ευρώ ανά MWh χαμηλότερα από την προηγούμενη δημοπρασία.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα προκειμένου να οριστικοποιηθεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει την τιμή και να πάρει ΦΕΚ με σημερινή ημερομηνία, ώστε έως τη Δευτέρα 3 Ιουλίου να έχουν δημοσιευθεί οι όροι της δημοπρασίας και αυτή να γίνει κανονικά 12 Ιουλίου όπως έχει ανακοινωθεί.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκαν ισχυρές αντιρρήσεις εκ μέρους της ΔΕΗ σε σχέση με το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών μονάδων που έλαβε υπ΄όψιν της η ΡΑΕ για να καταλήξει στην τιμή των 32,05 ευρώ ανά MWh.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το μεταβλητό κόστος έχει αυξηθεί καθώς έχει μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή της και οι δαπάνες διαμοιράζονται σε μικρότερη παραγωγή.
Μάλιστα φαίνεται ότι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στο τέλος που καταβάλει η ΔΕΗ στις περιοχές που παράγουν λιγνίτη. Το τέλος αυτό έχει οριστεί σε 5 0/00 επί του ετήσιου τζίρου της.
Η ΡΑΕ θεωρεί ότι το τέλος αυτό δεν μπορεί να υπολογιστεί μόνο επί της λιγνιτικής παραγωγής αφού ο νόμος προβλέπει ότι προκύπτει με βάση το συνολικό τζίρο της ΔΕΗ.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η σύσκεψη δεν κατέληξε σε αποδοχή της γνωμοδότησης της ΡΑΕ και έτσι δεν εγκρίθηκε η ΚΥΑ.
Έτσι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για να τηρηθούν οι προθεσμίες του νόμου όσον αφορά τους χρόνους που πρέπει να είναι γνωστοί οι όροι της δημοπρασίας πριν τη διενέργεια της, ίσως να χρειαστεί να αναβληθεί για λίγες ημέρες ίσως και για μια εβδομάδα μετά τις 12 Ιουλίου. Πάντως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει κυρίως για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με την πλατφόρμα διενέργειας της δημοπρασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης