Ενέργεια

Ν. Ζαχαριάδης (Elpedison): Μισό δις. ευρώ κοστίζει το χρόνο η καθυστέρηση μετάβασης στο Target Model

Ν. Ζαχαριάδης (Elpedison): Μισό δις. ευρώ κοστίζει το χρόνο η καθυστέρηση μετάβασης στο Target Model
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς της χώρας
Το νούμερο ένα συστημικός κίνδυνος σήμερα είναι ότι δεν εκκαθαρίζονται και δεν πληρώνονται στην ώρα τους οι συναλλαγές.
Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου της Elpedison κ. Νίκου Ζαχαριάδη στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist αντανακλά την γενικότερη αγωνία της αγοράς για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος που μπορεί άμεσα να φαίνεται ότι επηρεάζουν μόνο τη ΔΕΗ, έμμεσα όμως μπλοκάρουν ολόκληρη την αγορά.
Αυτό γιατί η ΔΕΗ λόγω έλλειψης ρευστότητας αδυνατεί να αποπληρώσει οφειλές στον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ παρακρατώντας χρήματα που πρέπει να φτάσουν μέσω του ΛΑΓΗΕ στους παραγωγούς από συμβατικές μονάδες και ΑΠΕ.
«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μη έγκαιρη πληρωμή των συναλλαγών αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς της χώρας, αφού δημιουργεί μεγάλα οικονομικά ανοίγματα στους λειτουργούς του Συστήματος»,  τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με την εφαρμογή του Target Model, σημειώνοντας ότι σκοπός όλων των μελών πρέπει να είναι η υλοποίηση του μοντέλου - στόχου για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
«Οι όποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου, που θα ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό και θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στον καταναλωτή, οδηγούν τελικά στην υιοθέτηση μεταβατικών μηχανισμών, που συχνά διαιωνίζουν επιμέρους προβλήματα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα είναι ότι στην πράξη αφιερώνεται πολύτιμος χρόνος και προσπάθεια σε ενδιάμεσες ρυθμίσεις αντί στην ουσιαστική διαμόρφωση της τελικής αγοράς.
Εκτίμησε, τέλος, ότι η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων για την μετάβαση στο Target Model οδηγεί σε ετήσια απώλεια 0,5 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης