Τελευταία Νέα
Ενέργεια

R.Poti (Edison): Kανείς ευρωπαίος επενδυτής δεν σκέφτεται σήμερα να επενδύσει στον άνθρακα

tags :
R.Poti (Edison): Kανείς ευρωπαίος επενδυτής δεν σκέφτεται σήμερα να επενδύσει στον άνθρακα
Η Μίλι Τορνάγκι, αντιπρόεδρος ερευνών και τεχνικών υπηρεσιών της ιταλικής Edison, επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία μπορεί να καλύψει ως και το 20% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σοβαρές επιφυλάξεις για την προοπτική πραγματοποίησης επενδύσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα εξέφρασε κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Economist το στέλεχος της ιταλικής Edison η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον ηλεκτρισμό μέσω της Elpedison, Roberto Poti.
Αναφερόμενος στην προοπτική που δημιουργεί η συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων  ο κ. Poti  είπε ότι "κανείς ευρωπαίος επενδυτής δεν σκέφτεται σήμερα να επενδύσει στον άνθρακα". Επικαλέστηκε μάλιστα  τις διαφορετικές πολιτικές της ΕΕ που οδηγούν στην απανθρακοποίηση.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Protergia Ν. Μπενρουμπή υπογράμμισε πως πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ως βασικό σενάριο την τιμή των ρύπων στα 40 ευρώ τον τόνο το 2030 και είπε ότι δεν βλέπει μέλλον για τα λιγνιτικά μετά το 2025.
Πάντως ο ίδιος επικαλούμενος την ανάγκη ανοίγματος του ανταγωνισμού χαρακτήρισε ένα πρώτο βήμα την πώληση λιγνιτικών μονάδων προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι ολοκληρωμένο και πρέπει να ξεκαθαρίσει κι άλλο το σχέδιο.
Η κα Μίλι Τορνάγκι, αντιπρόεδρος ερευνών και τεχνικών υπηρεσιών της ιταλικής Edison, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία μπορεί να καλύψει ως και το 20% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή του δυτικού πατραϊκού κόλπου, όπου η Edison συμμετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια, επισήμανε ότι βρισκόμαστε στην φάση της αξιολόγησης των σεισμικών και σύντομα θα ληφθεί η τελική απόφαση για την πραγματοποίηση γεώτρησης.
Για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον IGI Poseidon, ο οποίος  «πριν από έναν χρόνο ήταν απλώς ένα όραμα και πλέον είναι ένα project», μίλησε ο εκπρόσωπος της Edison και διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon Elio Ruggeri.
Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση σε 3 σημεία τα οποία ανέπτυξε ως εξής:
1. Μέσω του IGI Poseidon ανοίγει διάδρομος για το ρωσικό άεριο, κάτι που αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή για την περιοχή. Πρέπει να διατηρήσουμε επιλογή διαφορετικών αερίων για να αποφύγουμε συγκέντρωση ρωσικού αερίου μέσω ενός αγωγού.
2. Δεν μιλάμε για άλλο ένα MoU. Το ΔΣ ενέκρινε ήδη ΑΜΚ για εκκίνηση κατασκευής του IGI Poseidon με τη νέα διαμόρφωση.
3. Ο αγωγός IGI Poseidon παραμένει ένα ευρωπαϊκό project πολλαπλών πηγών που απευθύνεται σε όλους τους εδιαφερόμενους στην αγορά. Η χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 20 bcm, εκ των οποίων 10 bcm θα είναι ρωσικό αέριο που θα εισάγεται μέσω Turkish Stream και άλλα 10 από EastMed.
«Ζητούμε να υπογραφεί μια διακυβερνητική συμφωνία όσο γίνεται πιο γρήγορα για την προώθηση του έργου, διότι απαιτείται ανάθεση ρόλων [...] Εμείς θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία κατασκευής και θα κάνουμε αίτημα στην ΕΕ για χρηματοδότηση», είπε ο κ. Ruggeri, τονίζοντας παράλληλα ότι ο EastMed πρέπει να είναι ύψιστης προτεραιότητας για την Eυρώπη, ως η μόνη βιώσιμη λύση γα τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Μεσογείου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης