Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιες είναι οι επιβαρύνσεις για τις εταιρίες που προμηθεύουν ρεύμα; - Τι προβλέπει τροπολογία για τις ΑΠΕ

Ποιες είναι οι επιβαρύνσεις για τις εταιρίες που προμηθεύουν ρεύμα; - Τι προβλέπει τροπολογία για τις ΑΠΕ
Οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος για κλείσει η "τρύπα" του λογαριασμού ΑΠΕ και τα προαπαιτούμενα, χωρίς άμεση αύξηση των τιμολογίων ρεύματος.  
Με την μετακύλιση στις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη μεγαλύτερου τμήματος του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ισοσκελισμού του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, χωρίς να αυξηθούν με άμεσο τρόπο τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές. 
Η πολυαναμενόμενη τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προβλέπει ότι για το 2017 θα αυξηθεί στο 100%, από 75% που είναι σήμερα, η χρέωση των εκπροσώπων φορτίου (εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας) όπως προκύπτει από την εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας προσδιορισμού του ΕΤΜΕΑΡ που εξέδωσε πρόσφατα η ΡΑΕ.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, η αναπροσαρμογή αυτή έχει ως στόχο την εξάλειψη του χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ μέχρι το τέλος του 2017.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ισοσκελισμός του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ ήταν ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα του τομέα της ενέργειας, μαζί με την αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ σε ιδιώτες, μέσω δημοπρασιών.

Κλείνουν τα προαπαιτούμενα
 
Η αρχική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ο λογαριασμός ΑΠΕ να ισοσκελιστεί έως τον Ιούνιο του 2017.
Ωστόσο ο λογαριασμός δεν έβγαινε χωρίς μεγάλη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Έτσι μετά από πολλές διαβουλεύσεις βρέθηκε μια «μέση» λύση με τους δανειστές να αποδέχονται ισοσκελισμό έως το τέλος του 2017 και την κυβέρνηση να αυξάνει την επιβάρυνση στους προμηθευτές ρεύματος προκειμένου να τηρηθεί η πολιτική δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη ότι δεν θα αυξήσει τα τιμολόγια. 
Το μέτρο, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του Λογαριασμού ΑΠΕ κατά 45 εκατ. ευρώ. 

Στη ΔΕΗ το μεγαλύτερο βάρος 

Με άλλα λόγια θα επιβαρύνει τους προμηθευτές ρεύματος με 45 εκατ. ευρώ και είναι πλέον στη διακριτική τους ευχέρεια το εάν θα απορροφήσουν ή θα μετακυλήσουν το κόστος αυτό στους τελικούς καταναλωτές.  
Με δεδομένο δε ότι η ΔΕΗ ελέγχει το 90% της αγοράς, αλλά και έχει δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων της είναι προφανές ότι θα επωμιστεί και το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον κόστους. 
Η επίμαχη τροπολογία, αναμένεται να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έως το βράδυ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης