Ενέργεια

Επίτροπος Cañete: Στα τέλη Νοεμβρίου το πακέτο μέτρων για έξυπνη και καθαρή ενέργεια

Επίτροπος Cañete: Στα τέλη Νοεμβρίου το πακέτο μέτρων για έξυπνη και καθαρή ενέργεια
H Ε.Ε. πρωταγωνιστής στην μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια με συγκεκριμένες δράσεις
Με την συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται τώρα σε ισχύ, η διεθνής τάση να πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις για το κλίμα είναι γεγονός και πρέπει πλέον να μεταφερθούν στην πράξη, κάτι που για την ΕΕ βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος αυτής της προόδου.
Μιλώντας στο COP22, την συνδιάσκεψη για το κλίμα, στο Μαρακές, ο Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Arias Cañete, ανέφερε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως η παγκόσμια μετάβαση προς έναν χαμηλών εκπομπών άνθρακα και βιώσιμο κόσμο “ήρθε για να μείνει”.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα επιτεύγματα της περασμένης χρονιάς δεν μπορούν να έχουν μια βραχύβια επιτυχία.
Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα και να πάμε πολύ πιο μακριά, αν θέλουμε να κρατήσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και να αποφύγουμε τις πιο επικίνδυνες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η φιλοδοξία της ΕΕ είναι “να κρατάει το τιμόνι” στην μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, όμως ξέρουμε ότι αυτή η ηγετική θέση, πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες δράσεις.
Προς το τέλος αυτού του μήνα θα προωθηθεί το “πακέτο” για έξυπνη και καθαρή ενέργεια, θέτοντας την ενεργειακή απόδοση στην πρώτη θέση και κάνοντας την ΕΕ νούμερο ένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, παρέχοντας μια δίκαιη συμφωνία στους καταναλωτές, τόνισε ο A. Cañete.
Το πακέτο μέτρων που αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου θα καλύπτει: την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες, ένα νέο σχεδιασμό για την αγορά ηλεκτρισμού καθώς και έναν τρόπο για την ενίσχυση της εμπλοκής των καταναλωτών στην ενεργειακή μετάβαση.
Ήδη τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιτυχή: για κάθε 1% βελτίωσης στην ενεργειακή απόδοση της ΕΕ, οι εισαγωγές καυσίμων έπεσαν 2,6%, ενώ το 2015 η ΕΕ εξοικονόμησε 27 δισ σε εισαγωγές ενέργειας χάρη στην ενεργειακή απόδοση.
Τα μέτρα θα εστιαστούν στους τομείς με τις μεγαλύτερες δυνατότητες, περιλαμβανομένου του κτιριακού τομέα που υπολογίζεται σε περίπου 40% της ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ.
Για παράδειγμα η ΕΕ θα συμβάλει στην ενίσχυση των ποσοστών ανακαίνισης κτιρίων για την ενεργειακή απόδοση και θα προωθήσει οικονομικά εργαλεία, όπως η Έξυπνη Χρηματοδότηση Κτιρίων.
Στο πλαίσιο του πακέτου έξυπνης και καθαρής ενέργειας θα επιδιωχθεί και περαιτέρω εδραίωση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό σύστημα. Η ΕΕ είναι ήδη το νούμερο ένα παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν δυναμικότητα σε ανανεώσιμη ενέργεια με 0,79 GW ανανεώσιμων για κάθε ένα εκατομμύριο πολίτες στην ΕΕ.
Επιπλέον, θα περιληφθούν πρωτοβουλίες σχετικά με το πως μπορεί να γίνει πιο εύκολο για τους καταναλωτές να παράγουν την δική τους ανανεώσιμη ενέργεια και να την χρησιμοποιούν οι ίδιοι, να την αποθηκεύουν ή να την πωλούν πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η ενθάρρυνση περισσότερου ανταγωνισμού στην λιανική, καθώς και η προαγωγή μιας ευέλικτης και καλά διασυνδεδεμένης αγοράς ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τον A. Cañete τώρα είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και με  εποικοδομητικό πνεύμα στην ανάπτυξη ενός λεπτομερούς εγχειριδίου κανόνων του Παρισιού και να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης