Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το πείραμα της Τήλου οδηγός ενεργειακής επάρκειας για τη νησιωτική Ελλάδα

tags :
Το πείραμα της Τήλου οδηγός ενεργειακής επάρκειας για τη νησιωτική Ελλάδα
Η πλεονάζουσα ενέργεια μπορεί να διατίθεται στην Κω
Το βόρειο δυτικό νησί της Ρόδου, η Τήλος, έχοντας στην κατοχή της δυο βραβεία, την πρώτη θέση ως Ενεργειακό Νησί και καταφέρνοντας να κερδίσει τις μισές από της συνολικές ψήφους στο Citizens' Award της EUSEW, θα είναι το πρώτο νησί της Μεσόγειο που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ‘καθαρή’ ενέργεια.
Λόγω του μικρού πληθυσμού της και της  βιοποικιλότητας η Τήλος είναι το κατάλληλο νησί για τη δημιουργία και ομαλή λειτουργεία αυτών των έργων. Καθώς αυτές της μέρες το έργο περνάει σε μια από της πιο σημαντικές φάσης, αφού ολοκληρώνει την εγκατάσταση μεσαίας ισχύος ανεμογεννήτριας και  φωτοβολταϊκού πάρκου.
Το έργο TILOS όμως, έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Το πρόγραμμα TILOS προβλέπει να καλύψει της ανάγκες των 850 κάτοικων με τον συνδυασμό ανεμογεννήτριας ισχύος 800 kW και  φωτοβολταϊκών πάνελ 200 kW μαζί με αποθετική χωρητικότητα 2,4 MWh.
 Η πρώτη δοκιμασία για την λειτουργία του έργου προβλέπεται να λάβει χώρα στο τέλος του καλοκαιριού με την εγκατάσταση των μπαταριών.
Έτσι με την τοποθέτηση αιολικής και ηλιακής ενέργειας η ενέργεια που θα παράγουν θα είναι αρκετή και θα περισσεύει.
Όμως η πλεονάζουσα ενέργεια αντί να χάνεται θα αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση.
Ωστόσο η Τήλος θα μπορούσε να διαθέτει την επιπλέον ενέργεια στην Κω.

Στα πρώιμά στάδια όταν το έργο βρίσκεται σε λειτουργία θα καλύπτει το 70% της τοπικής ζήτησης σε αυτοτελή λειτουργία, με στόχο να φτάσει το 100% στο σύντομο μέλλον
Σύμφωνα με το WWF, η ολοκλήρωση του TILOS θα ανοίξει μια νέα εποχή και θα δόση απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών.

 «Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπο Μεσόγειο.
Το σημαντικότερο όμως δίδαγμα της Τήλου είναι πώς η στενή συνεργασία και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί κλειδί για την απεξάρτηση από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο και τη στροφή στην καθαρή ενέργεια στα νησιά μας».
Δήλωσε ο γενικός  διευθυντής του WWF Ελλάς , Δημήτρης Καραβέλλας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης