Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Μόνο σε αποθήκες με σύνδεση σε λιμάνι η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών σε άλλη χώρα της ΕΕ

ΡΑΕ: Μόνο σε αποθήκες με σύνδεση σε λιμάνι η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών σε άλλη χώρα της ΕΕ
Με βάση την τροποποίηση της ΡΑΕ, οι εταιρίες που έχουν υποχρέωση για τήρηση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης θα βελτιώσουν περαιτέρω την ευελιξίας, αλλά και την ανταγωνιστικότητά τους
Στη διευκόλυνση της τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών στο εξωτερικό αποσκοπεί γνωμοδότηση της ΡΑΕ που εγκρίθηκε πρόσφατα από την ολομέλεια της Αρχής και θα αποτελέσει τη βάση για την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας εκτός Ελλάδος σε άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ αποτελεί πρόβλεψη του κοινοτικού δικαίου με βάση οδηγία του 2009.
Η νέα τροποποίηση για την οποία γνωμοδοτεί η ΡΑΕ αποσκοπεί στην περεταίρω αύξηση της ευελιξίας των εταιριών που έχουν υποχρέωση για τήρηση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ στο εξής για τα αποθέματα ασφαλείας πετρελαιοειδών που τηρούνται σε άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ βασική προϋπόθεση είναι η σύνδεση του αποθηκευτικού χώρου με λιμάνι που να πληροί τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λιμενικών εγκαταστάσεων φόρτωσης - εκφόρτωσης, όπως αυτά περιγράφονται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Κριτήριο πιστοποίησης η διασύνδεση της αποθήκης

Συγκεκριμένα τα κριτήρια πιστοποίησης αποθηκών τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης είναι η σύνδεση της εγκατάστασης, κατ’ ελάχιστο, με ένα από τα εξής:
(α) οδικό δίκτυο,
(β) σιδηροδρομικό δίκτυο,
(γ) αγωγό μεταφοράς αργού πετρελαίου ή πετρελαιοειδών προϊόντων,
(δ) λιμένα,  
(ε) εγκαταστάσεις διυλιστηρίου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φόρτωσης-εκφόρτωσης προϊόντων.
Ειδικά όταν πρόκειται για εγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη απαιτείται η σύνδεση, κατ’ ελάχιστο, με λιμένα.
Στην περίπτωση αυτή εξετάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λιμενικών εγκαταστάσεων φόρτωσης-εκφόρτωσης.
Επίσης, στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προβλέπει ότι απαιτείται «αντίγραφο της άδειας σύστασης και λειτουργίας φορολογικής αποθήκης και της άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή που αφορά στην εν λόγω εγκατάσταση, εφόσον αυτές προβλέπονται».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης