Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BP: Ανανεώσιμες και φυσικό αέριο θα αυξήσουν τα μερίδια τους στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έως το 2035

tags :
BP: Ανανεώσιμες και φυσικό αέριο θα αυξήσουν τα μερίδια τους στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έως το 2035
Το παγκόσμιο ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάζεται το 2035  λόγω της ταχείας ανάπτυξης -  Οι προοπτικές της ενεργειακής αγοράς σύμφωνα με το BP  Energy Outlook
Σε αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης οδηγεί η αυξανόμενη ευημερία ( περίπου 2 δις άνθρωποι στις αναδυόμενες οικονομίες απομακρύνονται από τα χαμηλά εισοδήματα)  αν και η έκταση αυτής της ανόδου  αντισταθμίζεται ουσιαστικά από την γρήγορη αύξηση της ενεργειακής απόδοσης: η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται μόνο κατά περίπου 30% σύμφωνα με τις προβλέψεις τις BP.
H σχετική παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του Greek Energy Forum που έλαβε χώρα την Τετάρτη 28/6/2017 από τον επικεφαλής οικονομολόγο της BP William Zimmern.

Σύμφωνα με το Energy Outlook της BP αν και το  μείγμα των καυσίμων συνεχίζει να αλλάζει, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μαζί με τον άνθρακα, παραμένουν οι κυριότερες  πηγές ενέργειας ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την  πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια, παρέχουν  πλέον το ήμισυ της πρόσθετης ενέργειας που απαιτείται μέχρι το 2035.
Παράλληλα το φυσικό αέριο αναπτύσσεται ταχύτερα από το πετρέλαιο και τον άνθρακα γεγονός που αποδίδεται  στην μεγάλη άνοδο που καταγράφει το αμερικανικό αέριο σχιστόλιθου.
Σύμφωνα με την έκθεση η ταχεία επέκταση του LNG ενδέχεται να οδηγήσει σε μια παγκοσμίως ολοκληρωμένη αγορά φυσικού αερίου, η οποία θα συνδέεται με τις τιμές αερίου των ΗΠΑ.
Η ζήτηση πετρελαίου  προβλέπεται ότι θα αυξάνεται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ο ρυθμός της ζήτησης  αναμένεται ότι θα επιβραδυνθεί από τη χρήση νέων τεχνολογιών στις μεταφορές  τομέα  που αποτελεί  την κύρια πηγή αύξησης της ζήτησης.
Η αυξανόμενη διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η επανάσταση  στην κινητικότητα  θα επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου.
Η αφθονία των πετρελαϊκών πόρων μπορεί να προκαλέσει περιορισμό το κόστους  για τους παραγωγούς  κάτι το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα για την αύξηση του μεριδίου αγοράς.
Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα φαίνεται να έχει κορυφωθεί, καθώς η συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της οικονομίας της Κίνας προκαλεί έντονη επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης άνθρακα (και ενέργειας) αν και η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη αγορά ενέργειας.
Παράλληλα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή καυσίμων και θα τετραπλασιασθεί τα επόμενα 20 χρόνια, υποστηριζόμενη από τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Οι  εκπομπές άνθρακα από την ενέργεια αυξάνονται λιγότερο από το ένα τρίτο του ρυθμού των τελευταίων 20 ετών, αντανακλώντας κέρδη στην ενεργειακή απόδοση και το μεταβαλλόμενο μείγμα καυσίμων.
Ωστόσο, οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ενεργειών.




Μείγμα καυσίμων

Τα μη ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της αύξησης της ενέργειας και η σταδιακή μετάβαση στο μείγμα καυσίμων αναμένεται να συνεχιστεί μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια, να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της αύξησης
Ενεργειακών προμηθειών τα επόμενα 20 χρόνια.
Ωστόσο, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας παραμένουν οι κυριότερες πηγές ενέργειας που τροφοδοτούν την οικονομία, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα τρία τέταρτα του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού το 2035 (από το 85% το 2015).
Από αυτά, το φυσικό αέριο είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο καύσιμο (1,6% p.a.), με το μερίδιό του στην πρωτογενή ενέργεια  να αυξάνεται δεδομένου ότι ξεπερνά τον άνθρακα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή καυσίμων έως το 2035.
Το πετρέλαιο συνεχίζει να αυξάνεται (0,7% ετησίως), αν και ο ρυθμός ανάπτυξής του αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά.
Η αύξηση του άνθρακα αναμένεται να μειωθεί απότομα: 0,2% p.a. Σε σύγκριση με 2,7% p.a. H κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2020.
Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας (7,1% p.a.), με το μερίδιό της της πρωτογενής ενέργειας να  αυξάνεται στο 10% έως το 2035, από 3% το 2015.




Ηλεκτρισμός

Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό, σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης της παγκόσμιας ενέργειας  σύμφωνα με το Outlook χρησιμοποιείται  για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Αποτέλεσμα, το μερίδιο της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας αυξάνεται από 42% το 2015 στο 47% μέχρι το 2035.
Αυτό το αυξανόμενο μερίδιο αντανακλά εν μέρει τη μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών προς την ηλεκτρική ενέργεια ως καύσιμο που είναι καθαρό και βολικό στο σημείο χρήσης.
Αντικατοπτρίζει επίσης μια ισχυρή διαδικασία αλίευσης, με την κατανάλωση ενέργειας κατά κεφαλήν αναπτύσσοντας ταχέως τις οικονομίες προς τα επίπεδα του ΟΟΣΑ καθώς αυξάνεται η ευημερία.
Εκτιμάται ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως στην Αφρική, την Ινδία και σε άλλα μέρη της αναπτυσσόμενης Ασίας.
Η αύξηση της παγκόσμιας πρόσβασης στην ενέργεια αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη των ενεργειακών τάσεων στο πλαίσιο της προοπτικής.
Η δυνητική σημασία της Αφρικής για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας μετά το 2035 είναι καθοριστική.




Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ενέργειας αυξάνονται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους κατά 13% περίπου.
Οι στόχοι  που τέθηκαν στο Παρίσι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 30% έως το 2035  έχει  μεγάλες πιθανότητες  να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Παρόλα αυτά, οι εκπομπές άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμός σε λιγότερο από το ένα τρίτο του ρυθμού που παρατηρείται τα τελευταία 20 χρόνια: 0,6% p.a. έναντι 2,1% p.a.
Η αναμενόμενη επιβράδυνση της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αντανακλά σημαντικές αλλαγές.
Ο ρυθμός μείωσης της ενεργειακής έντασης και του ρυθμού μεταβολής του μείγματος καυσίμων, με την  κατανάλωση άνθρακα επιβραδύνεται απότομα και το φυσικό αέριο μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική και την υδροηλεκτρική ενέργεια – καλύπτουν σχεδόν το 80% της αύξησης της ενέργειας .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης