Τελευταία Νέα
Ενέργεια

FT: Αλλάζει το τοπίο στον ενεργειακό κλάδο - Έρχεται κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων

FT: Αλλάζει το τοπίο στον ενεργειακό κλάδο - Έρχεται κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων
Tραπεζίτες και στελέχη της βιομηχανίας αναφέρουν ότι οι αναμένονται περαιτέρω συμφωνίες στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας
Ένα χρόνο μετά τη διάσπαση των εταιριών Eon και RWE, σε μια αναδιάρθρωση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, οι επενδυτές ετοιμάζονται για το επόμενο κύμα αλλαγών στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ο Financial Times.
Tραπεζίτες και στελέχη της βιομηχανίας αναφέρουν ότι οι αναμένονται περαιτέρω συμφωνίες στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που φέρνει η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η πώληση δύο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Centrica στην EPH έναντι 318 εκατ. στερλινών την περασμένη εβδομάδα ήταν το τελευταίο παράδειγμα μιας εταιρίας η οποία προχωρά στην αναδιαμόρφωση του χαρτοφυλακίου της.
Μεγάλο μέρος των προσδοκιών που δημιουργούνται στις αγορές επικεντρώνεται στις νέες εταιρείες που δημιουργούνται από τον διαχωρισμό της Eon και της RWE.
Και οι δύο επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας χωρίστηκαν σε δύο μονάδες, με μια μονάδα επικεντρωμένη στις παραδοσιακές μονάδες παραγωγής θερμότητας -  άνθρακα και φυσικού αερίου - και η άλλη περιλαμβάνει δραστηριότητες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και υπηρεσίες προς τους ιδιώτες καταναλωτές.
Η Uniper, η συμβατική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Eon, θεωρείται ως πιθανός στόχος εξαγοράς από την φινλανδική Fortum σύμφωνα με αναλυτές και τραπεζίτες.
Παράλληλα η Innogy, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αποσχίστηκε από τη RWE, συνδέεται με σενάρια εξαγοράς από την γαλλική Engie.
Η Isabelle Kocher, διευθύντρια της Engie, αρνήθηκε το ενδιαφέρον της για μια τέτοια συμφωνία και ο ομόλογός της στην Innogy, Peter Terium, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times ότι δεν έχει υπάρξει καμία επαφή μεταξύ των εταιρειών.
Ωστόσο, η πρόβλεψη συγχωνεύσεων και εξαγορών ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση κατά 10% της αποτίμησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας το 2017, ξεπερνώντας την απόδοση των υπολοίπων κλάδων.
Οι 12 μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Ευρώπης έχουν διαγράψει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ ενεργητικού από το 2010, σύμφωνα με την Jefferies, καθώς έχουν κλείσει πολλά εργοστάσια παραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου, ενώ αυτά (τα εργοστάσια) που παραμένουν σε λειτουργία έχει μειωθεί κατά πολύ η αξία τους.
Ο Julian Critchlow, εταίρος της συμβοθλευτιλής εταιρίας Bain & Company, αναφέρει ότι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει δημιουργήσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα περίπου 25-30% στον ευρωπαϊκό τομέα ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς.
Παράλληλα προβλέπει συγχωνεύσεις ετιαριών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας που θα προέλθουν από το κλείσιμο αντιοικονομικών μονάδων.
Αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν μερίδιο, η συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρέμεινε η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ καλύπτοντας το 2016 το 49% της παραγωγής.
Καλά κέρδη μπορούν ακόμα να γίνουν αποφέρουν παραγωγικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο, ειδικά σε περιόδους όπου η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας είναι χαμηλή.
Η Fortum εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το χορό των εξαγοών καθώς ο φινλανδικός όμιλος διαθέτει πολλά μετρητά μετά την πώληση έναντι 9 δισ. ευρώ των ενεργειακών του μονάδων που διατηρούσε στη Νορβηγία.
Η Uniper θεωρείται πρωταρχικός στόχος.
Οι αναλυτές της Macquarie έγραψαν την περασμένη εβδομάδα σε report τους ότι βλέπουν "πολύ μεγάλη πιθανότητα" της Fortum να εξαγοράσει το 47% των μετοχών της Uniper και αυτό "θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την πλήρη εξαγορά της εταιρίας".
Άλλοι αναλυτές έχουν επισημάνει τις πιθανές συνέργειες που θα δημιουργούνταν από τη συγχώνευση της Uniper με την RWE.
"Το θέμα με την RWE είναι ότι είναι κατέχει πολλές μομάδες παραγωγής άνθρακα και στον λιγνίτη", λέει ο Mark Lewis, επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Barclays.
"Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγικές μονάδες της Uniper, που λειτουργούν με φυσικό αέριο, κάνουν την Uniper ελυστικό στόχο καθώς η RWE θα αντισταθμίσει την έκθεσή της σε λιγνίτη."
Σε ένα σενάριο που αναφέρουνξ αρκετοί αναλυτές και τραπεζίτες, η Fortum θα μπορούσε να εξαγοράσει τις υδροηλεκτρικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις της Uniper στη Σκανδιναβία, ενώ τις εγκατατάστάσεις άνθρακα και φυσικού αερίου της Uniper στη Γερμανία, τις κάτω χώρες και τη Βρετανία να της πουλήσει σε αγοραστές όπως η RWE ή η EPH.
Η Eon έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στην Uniper, ωστόσο δεν μπορεί να το κάνει πριν από το 2018 χωρίς να πληρώσει υωηλή φορολογία.
Η RWE θεωρείται επίσης πιθανό να πουλήσει το 77% της συμμετοχής της στην Innogy για να ενισχύσει τον ισολογισμό της - και ενδεχομένως να χρηματοδοτήσει νέες εξαγορές.
Σε άλλα σενάρια έχουν προστεθεί αναφορές για μια δοκιμαστική πρόταση της Γαλλίας στην RWE για ανταλλαγή πλειοψηφικού μεριδίου στην Innogy για μερίδιο μειοψηφίας στην Engie.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να φέρει πολιτική έκκληση στον Emmanuel Macron, τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, ως έναν τρόπο εμβάθυνσης των γαλλο-γερμανικών ενεργειακών δεσμών και αύξησης της έκθεσης της χώρας του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Engie ανήκει κατά 29% στη γαλλική κυβέρνηση.
Όποιο και αν είναι τελικά το αποτέλεσμα φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι οι αναταράξεις από την αναδιάρθρωση της RWE και της Eon δεν θα σταματήσουν στα σύνορα της Γερμανίας αναφέρουν οι Financial Times.







Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης