Ενέργεια

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο black out η Κρήτη εξαιτίας των καθυστερήσεων στη διασύνδεσή της

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο black out η Κρήτη εξαιτίας των καθυστερήσεων στη διασύνδεσή της
Η ΔΕΗ δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύνολο της δυναμικότητας της νέας μονάδας Μεγαλόπολη 5, καθώς υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς της Πελοποννήσου
Τον κίνδυνο εκδήλωσης black out στην Κρήτη από το 2020, λόγω των καθυστερήσεων που διαπιστώνονται στην προώθηση της διασύνδεσης του νησιού (Μικρή και Μεγάλη) με το ηπειρωτικό σύστημα, επισείει η ΔΕΗ χαρακτηρίζοντας το έργο ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και επάρκεια της ενεργειακής τροφοδοσίας της Κρήτης, δεδομένου ότι πλήθος συμβατικών μονάδων δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν για περιβαλλοντικούς λόγους μετά το 2019.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του συστήματος μεταφοράς (2018 - 2027) που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ χαρακτηρίζει τη διασύνδεση της Κρήτης ως το πλέον κρίσιμο έργο ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς για την τριετία 2017 - 2020 και σημειώνει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα οδηγήσει σε διακύβευση της ασφάλειας τροφοδοσίας του νησιού.
Παρατηρεί ότι από το ΔΠΑ λείπει η αναφορά στην εξαιρετική κρισιμότητα του έργου ενώ παράλληλα προβλέπεται χρονική διολίσθηση της πρώτης φάσης του έργου, δηλαδή της Μικρής Διασύνδεσης Πελοπόννησος – Κρήτη, από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ δεν υπάρχει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των επιμέρους έργων της δεύτερης φάσης δηλαδή της Μεγάλης Διασύνδεσης Αττική – Κρήτη.
Ειδικά δε για τη Μεγάλη Διασύνδεση η ΔΕΗ σημειώνει ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί η τελική μεταφορική ικανότητα της, γεγονός που δείχνει ότι το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο σχεδιασμού.  
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΔΕΗ σημειώνει ότι απαιτούνται:  
•    Η οριστικοποίηση των τεχνικών παραμέτρων και των δυο φάσεων του έργου, δηλαδή τόσο της Μικρής όσο και της Μεγάλης διασύνδεσης
•    Η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης
•    Ο καθορισμός των συμβατικών μονάδων της Κρήτης που θα είναι απαραίτητες από το 2020 και μετά είτε για συνεχή λειτουργία είτε για εφεδρεία. Επίσης η ΔΕΗ σε αυτό το σημείο τονίζει ότι πρέπει να προσδιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας των προαναφερόμενων λειτουργιών των μονάδων ώστε να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις.   

Καθυστέρηση και στην ανάπτυξη του δικτύου της Πελοποννήσου

Εξάλλου στο ίδιο κείμενο η ΔΕΗ υπογραμμίζει τις σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύνολο της δυναμικότητας της νέας μονάδας Μεγαλόπολη 5, καθαρής ισχύος 811 MW.
Η Μεγαλόπολη 5 (μονάδα καύσης φυσικού αερίου) παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρώσει τη δοκιμαστική περίοδο, πρακτικά δεν μπορεί να λειτουργήσει πάνω από τα 400 MW, όταν λειτουργούν ταυτόχρονα οι δυο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και οι ΑΠΕ, λόγω συμφόρησης στο σύστημα της Πελοποννήσου.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή της ΔΕΗ, αυτό σημαίνει ότι η καθυστέρηση επέκτασης του συστήματος των 400 KV προς την Πελοπόννησο στερεί από το διασυνδεδεμένο σύστημα 400 MW. Μάλιστα η ΔΕΗ επικαλείται την μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2017 - 2027 στην οποία αναφέρεται ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στα έργα μεταφοράς της Πελοποννήσου που θα επιτρέψουν τη λειτουργία της νέας μονάδας της Μεγαλόπολης σε πλήρη ισχύ επιδεινώνουν το δείκτη ασφάλειας του συστήματος εντείνοντας την εξάρτηση του από εισαγωγές κυρίως τη διετία 2020 – 2021.
Η ΔΕΗ καταλήγει ότι τόσο με βάση τη μελέτη επάρκειας όσο και την ενεργειακή κρίση του εφετινού χειμώνα είναι εξαιρετικά κρίσιμο να επιταχυνθεί το έργο ενίσχυσης του συστήματος της Πελοποννήσου με κάθε δυνατό μέσο και υπενθυμίζει ότι στη συμφωνία σύνδεσης που είχε υπογράψει με τον ΔΕΣΜΗΕ προβλεπόταν πως το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2014.    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης