Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Λιθουανία: Τον Αύγουστο η παραλαβή του πρώτου αμερικανικού LNG

Λιθουανία: Τον Αύγουστο η παραλαβή του πρώτου αμερικανικού LNG
Η συμφωνία με την Cheniere Energy και αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Λιθουανίας να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές φυσικού αερίου και να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική Gazprom
H εταιρεία λιανικής πώλησης φυσικού αερίου της Λιθουανίας  Lietuvos Duju Tiekimas (LDT) ανακοίνωσε σήμερα τη Δευτέρα 26/6/2017 ότι υπέγραψε συμφωνία για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)  για πρώτη φορά απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να παραδοθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου.
 Η συμφωνία με την Cheniere Energy και αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Λιθουανίας να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές φυσικού αερίου και να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική Gazprom.
 Η LDT, μέρος του κρατικού ενεργειακού ομίλου Lietuvos Energija, υπέγραψε πέρυσι συμφωνία με την Koch Supply & Trading για προμήθειες LNG το 2017.
Η Cheniere Energy πρόκειται να προμηθεύσει με LNG, δήλωσε εκπρόσωπος της LDT στο Reuters. "Θα είναι η πρώτη φορά που η Λιθουανία εισάγει αέριο από τις ΗΠΑ", είπε. "Επιλέξαμε την παράδοση από την Cheniere μετά την αξιολόγηση αρκετών προσφορών για LNG", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
 Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Klaipeda έσπασε το  ρωσικό μονοπώλιο προμήθειας αερίου της Gazprom στις χώρες της Βαλτικής, όταν συνδέθηκε το 2014 και τώρα παρέχει στη Λιθουανία περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου.
Η Gazprom προμηθεύει τις υπόλοιπες ποσότητες , αλλά δεν μπορεί πλέον να χρεώνει τις τιμές μονοπωλίου.
Η κρατική πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG παρέλαβε το πρώτο αμερικανικό   LNG από την Cheniere Energy αυτόν τον μήνα.
Η Πολωνία ελπίζει ότι η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, τον επόμενο μήνα θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες συμφωνίες LNG με τους παραγωγούς των ΗΠΑ.
Η Λιθουανία θα αποθηκεύσει το LNG στην υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου Incukalns, ανέφερε η LDT.
Η Litgas, η οποία ανήκει επίσης στην Lietuvos Energija, και η λιθουανική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Achema εισάγουν LNG μέσω του τερματικού σταθμού της Statoil της Νορβηγίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης