Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bruegel: Ο αγωγός Nord Stream 2 θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Bruegel: Ο αγωγός Nord Stream 2 θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
Θα προσφέρει στην Gazprom υπερβολική επιρροή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Η κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου του Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας αναδεικνύει μια σειρά οικονομικών, νομικών και πολιτικών ζητημάτων αναφέρει σε ανάλυσή του το Βελγικό think tank Bruegel.
Οι Γερμανοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν ένα συγκεκριμένο δίλημμα.
Το σχέδιο φαίνεται να είναι επικερδές για την ίδια τη Γερμανία, ωστόσο θα επιδεινώσει την παροχή φυσικού αερίου στους ανατολικούς γείτονες της Γερμανίας.
Οι στρατηγικές ευκαιρίες που δίνει ο αγωγός Nord Stream στην Gazprom είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Θα επέτρεπε στη Gazprom να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά της βορειοδυτικής Ευρώπης, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές προκειμένου να ανταγωνιστεί το υγρό φυσικό αέριο (LNG), ενώ παράλληλα θα προωθούσε υψηλότερες τιμές για την Ανατολική Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή το ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει περνάει μέσω της ανατολικής Ευρώπης προκεμένου να φτάσει στη δυτική Ευρώπη.
Αλλά με τον αγωγό Nord Stream 2, η Gazprom θα είναι σε θέση να φέρει μεγάλες ποσότητες στην αγορά της βορειοδυτικής Ευρώπης απευθείας μέσω της Γερμανίας.
Οι γερμανοί έμποροι, φυσικά, θα προσπαθήσουν να αγοράσουν αυτό το φυσικό αέριο σε χαμηλές τιμές και να το πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή στην Ανατατολική Ευρώπη.
Με τη Gazprom που προμηθεύει άμεσα μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, αποφεύγοντας την Ανατολική Ευρώπη, η υφιστάμενη δυναμική των αγώγων Δύσης-Ανατολής θα εξαντλείτο γρήγορα.
Αυτό θα καθιστούσε αδύνατη την παράδοση αερίου από τη Βορειοδυτική Ευρώπη προς τις χώρες της της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με τον τρόπο αυτό, η Gazprom θα έχει μια ουσιαστικά "δεσμευμένη" αγορά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με σημαντική ζήτηση για φυσικό αέριο.
Αυτό δεν σημαίνει μόνο υψηλότερες τιμές για την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Θα επέτρεπε επίσης στη Gazprom να απενεργοποιήσει τη ροή αερίου για τις χώρες αυτές, χωρίς να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Έτσι ο αγωγός Nord Stream 2 μοιάζει με ένα έργο όπου η Gazprom και η γερμανική βιομηχανία φυσικού αερίου θα έχουν πολλαπλά οφέλη σε βάρος των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ο αγωγός Nord Stream 2 θα είναι επικερδής για τις συμμετέχουσες εταιρείες, αλλά οι επιπτώσεις για την ΕΕ στο σύνολό της θα μπορούσαν να είναι άκρως αρνητικές.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές συνέπειες εάν η Gazprom αποκτήσει απεριόριστη ισχύ στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.
Ιδιαίτερα για την Ουκρανία, η ανάγκη να διαπραγματευθεί εκ νέου την παροχή φυσικού αερίου απευθείας με τη Μόσχα θα μπορούσε να έχει συνέπειες που υπερβαίνουν εμπορικά ζητήματα.
Ο αγωγός Nord Stream 2 θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική κατάσταση της Ουκρανίας.
Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα διευκολύνει επίσης το να πειστούν χώρες όπως η Πολωνία ή η Σλοβακία για τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.
Αλλά η Γερμανία χρειάζεται αυτή τη συνεργασία.
Εάν οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης απομακρυνθούν από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση.
Το κόστος της ενέργειας στη Γερμανία θα αυξανόταν επίσης εάν δεν ήταν δυνατό να πωληθεί η πλεονάζουσα ενέργεια στις γείτονες χώρες και να χρησιμοποιηούνται τα ηλεκτρικά τους δίκτυα.
Ο αγωγός Nord Stream 2 θα οδηγήσει σε μειωμένα έσοδα και υψηλό κόστος απόκτησης φυσικού αερίου στις ανατολικές χώρες εταίρους της Γερμανίας.
Και αυτό θα καθιστούσε δυσχερέστερη τη συνεργασία σε θέματα ενεργειακής πολιτικής εντός της ΕΕ.
Αυτό δεν είναι προς το γερμανικό συμφέρον.
Έτσι τα μακροπρόθεσμα μειονεκτήματα της κατασκευής του Nord Stream 2 αντισταθμίζουν τα βραχυπρόθεσμα εμπορικά πλεονεκτήματα.

Πηγή:www.bankingnews.gr    
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης