Ενέργεια

Engie: Το φυσικό αέριο δρα ως σταθεροποιητής στην αγορά ενέργειας της ΕΕ

Engie: Το φυσικό αέριο δρα ως σταθεροποιητής στην αγορά ενέργειας της ΕΕ
Τα ποσοστά εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου μπορούν να μειωθούν κατά 60%, αν το φυσικό αέριο αντικαταστήσει τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το φυσικό αέριο θα διατηρήσει τη σημασία του ως εξισορροπητικός παράγοντας στην ποικιλία των ενεργειακών πόρων, παρά την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENGIE Global Markets, Philippe Vedrenne.
Μιλώντας στο Φθινοπωρινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Φυσικού Αερίου 2016, υποστήριξε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστικός παράγοντας της προσφοράς για τις ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την αιολική και την ηλιακή κυμαίνεται από καιρό σε καιρό στην Ευρώπη.
Ο Vedrenne τόνισε ακόμη, ότι τα ποσοστά εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου μπορούν να μειωθούν κατά 60%, αν το φυσικό αέριο αντικαταστήσει τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως αποτέλεσμα, είπε, το φυσικό αέριο θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών.
Το πλαίσιο της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια το 2030 θέτει τρεις βασικούς στόχους: τη μείωση τουλάχιστον κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 27% και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 27%.
Η ΕΕ έχει ως στόχο τελικά, να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2040 και κατά 80% έως το 2050.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Central European Gas Hub AG (CEGH), Gottfried Steiner, εκτίμησε ότι ο όγκος των συναλλαγών φυσικού αερίου θα αυξηθεί στην Ευρώπη.
Ο όγκος συναλλαγών πέρσι έφθασε τα 478 terawatt ανά ώρα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 540 ώρες terawatt μέχρι το τέλος του 2016, όπως είπε.
Ο Steiner ανέφερε τέλος, ότι είναι ανάγκη να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας, τόσο για την αύξηση της ζήτησης, όσο και για τη μείωση του κόστους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης