Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Macquarie: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα καταρρεύσει το επόμενο έτος

Macquarie: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα καταρρεύσει το επόμενο έτος
Ο όγκος του σχιστόλιθου εξουδετερώνει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για αύξηση των τιμών - Η εκτίμηση των τιμών της Macquarie έχει μειωθεί κάτω από τα $ 50 για πρώτη φορά, ενώ η τράπεζα δεν αναμένει μεγάλη ανάκαμψη το 2019
Η συμφωνία μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ , η οποία παρατάθηκε τον περασμένο μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, είναι απίθανο να επιβιώσει πέρα από αυτό, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας πετρελαίου και αερίου στο Macquarie.
Σημειώνοντας ότι τα μέλη της σύμπραξης πετρελαίου ήταν μια "ανόμοια δέσμη", ο Ian Reid δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη 22/6/2017 ότι το βασικό ερώτημα είναι  αν θα μπορούσαν να επεκτείνουν αυτή τη συμφωνία το 2019.
"Πιστεύω ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Βλέπουμε ότι αυτή η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα διαλυθεί στα μέσα του επόμενου έτους και στην περίπτωση αυτή πρόκειται να δούμε μια τεράστια επιπλέον ποσότητα πετρελαίου το επόμενο έτος στην αγορά" προειδοποίησε ο Reid.
Η αδυναμία των προσπαθειών του ΟΠΕΚ να ενισχύσει την τιμή του πετρελαίου έχει μια εύκολα αναγνωρίσιμη αιτία, πρόσθεσε.
"Αυτός είναι ο όγκος του σχιστόλιθου, ο οποίος αυξήθηκε ταχύτερα και πιο βιώσιμα από ό, τι οι περισσότεροι περίμεναν πριν από μερικούς μήνες ... και  χτυπά σχεδόν όλα όσα μπορεί να κάνει ο ΟΠΕΚ", δήλωσε ο ειδικός του τομέα, αποκαλύπτοντας ότι η εκτίμηση των τιμών της Macquarie έχει μειωθεί κάτω από τα $ 50 για πρώτη φορά, ενώ η τράπεζα δεν αναμένει μεγάλη ανάκαμψη το 2019.
Βασικό πρόβλημα για τους Σαουδάραβες και άλλους παραγωγούς, δήλωσε ο Reid, είναι ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι παραγωγοί σχιστόλιθου μπαίνουν στην αγορά καθώς αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου.
"Αυτοί (οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ) δεν μπορούν να φτάσουν το τίμημα σε ένα επίπεδο ώστε να  μπορούν να κρατήσουν τους τύπους σχιστόλιθου εκτός παιχνιδιού και έτσι δυστυχώς απλά κυνηγούν την ουρά τους αυτή τη στιγμή", κατέληξε.
Συμφωνώντας ότι ο παραγωγός που καθορίζει την αγορά δεν είναι πλέον OPEC αλλά οι  drillers σχιστόλιθου ο Ewen Cameron Watt, διευθυντής στο BlackRock, δήλωσε στο CNBC ότι ο ανταγωνισμός τώρα πιο τρομερός από ό, τι πριν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης