Ενέργεια

Καθυστερεί η υποβολή αιτήματος από το ΥΠΕΝ για την παράταση της διακοψιμότητας

Καθυστερεί η υποβολή αιτήματος από το ΥΠΕΝ για την παράταση της διακοψιμότητας
Θεωρείται αμφίβολο εάν το μέτρο θα έχει εγκριθεί πριν από το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη υποβληθεί σχετικό αίτημα από το ΥΠΕΝ ενώ απαιτούνται αρκετοί μήνες για να λάβει το «πράσινο φως» από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της παράτασης της διακοψιμότητας, παρά τις εξαγγελίες τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.
Σχεδόν ένα μήνα μετά από τις συγκεκριμένες εξαγγελίες και παρά τις διαβεβαιώσεις προς την ΕΒΙΚΕΝ, δηλαδή την Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ο σχετικός φάκελος δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί από το υπουργείο Ενέργειας που θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το οποίο θα ζητά την παράταση του μέτρου για τρία ακόμη χρόνια όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς της διακοψιμότητας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους βιομηχανικούς καταναλωτές να προμηθεύονται φθηνό ρεύμα αναλαμβάνοντας υποχρέωση έναντι του διαχειριστή του συστήματος, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, να περιορίζουν ή και να διακόπτουν την κατανάλωση τους όταν κρίνεται απαραίτητο, λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Με δεδομένο δε ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που ως γνωστόν διακόπτει τις εργασίες της όλο τον Αύγουστο, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο με τρεις μήνες για να ελέγξει τον ελληνικό φάκελο, θεωρείται αμφίβολο αν το μέτρο θα έχει εγκριθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Ανησυχία στους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στη βιομηχανία, παράγοντες της οποία σημειώνουν ότι χωρίς τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ρεύματος για την ελληνική παραγωγή, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προσδοκά εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και ανάπτυξη.   
Πάντως επί του παρόντος ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί σε μια ακόμη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου που αφορά την περίοδο από 1η Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου.
Η δημοπρασία θα γίνει την Τρίτη 27/6  και αφορά την παροχή Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου Τύπου ΥΔΦ1 και ΥΔΦ2.
Η δημοπρασία για τον τύπο ΥΔΦ1 θα γίνει από τις 08:00 έως 11:00 και για τον τύπο ΥΔΦ2από 12:00 έως 15:00.
Η συνολική διακοπτόμενη ισχύς για τον τύπο υπηρεσίας ΥΔΦ1 κατά το χρονικό διάστημα 01/07/2017 έως και 30/09/2017 ανέρχεται σε 750 MW και η συνολικά διακοπτόμενη ισχύς για τον τύπο υπηρεσίας ΥΔΦ2 κατά το χρονικό διάστημα 01/07/2017 έως και 30/09/2017 ανέρχεται σε 900 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης