Διεθνή

Κύπρος: Παραδίδει το προσχέδιο του κοινού εγγράφου για ασφάλεια και εγγυήσεις ο Έιντε

Κύπρος: Παραδίδει το προσχέδιο του κοινού εγγράφου για ασφάλεια και εγγυήσεις ο Έιντε
Σημαντικό στοιχείο για τη λύση η πρόοδος σε ασφάλεια και εγγυήσεις δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, θα έχει σήμερα (21/6) ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπως μεταδίδει το sigmalive.
Ο Έιντε θα παραδώσει προσχέδιο του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση, στην οποία θα στηριχθούν τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη κατά τη νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στις 28 Ιουνίου στο θέρετρο Crans-Montana στην Ελβετία.
Ακολούθως ο κ. Μαυρογιάννης θα ενημερώσει για το έγγραφο Έιντε την πολιτική ηγεσία.
Ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει συνάντηση με τον κ. Έιντε στις 10:00 π.μ. και από τις 11:00 π.μ. θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους θα ενημερώσει προφορικά για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου.
Σήμερα θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη.
Αύριο ο κ. Μαυρογιάννης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και την Παρασκευή την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
 
Έιντε: Επιτυχία θα είναι μια στρατηγική συμφωνία
 
Επιτυχία στη Διάσκεψη στο Crans-Montana στην Ελβετία θα είναι, αν τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε μία στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα, ασφάλεια, εγγυήσεις, εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Αλλά, ακόμα κι αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία –είπε- θα χρειαστεί πολύ δουλειά σε χαμηλότερο επίπεδο.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τη συνάντηση, με την οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών πριν από τη δεύτερη συνεδρίαση σε πολιτικό επίπεδο στην Ελβετία, εποικοδομητική και χρήσιμη.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης χαρακτήρισε εξάλλου ως «κλειδί» για την επιτυχία της Διάσκεψης, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και τόνισε, ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, όπως του έχουν πει προσωπικά, προσέρχονται στην Ελβετία με βούληση και στόχο για εξεύρεση μιας αξιόπιστης λύσης,
 
Αναστασιάδης: Σημαντικό στοιχείο για τη λύση η πρόοδος σε ασφάλεια και εγγυήσεις
 
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι η πρόοδος επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η οποία όπως δήλωσε πρόσφατα και ο ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, θα δημιουργήσει σοβαρές προοπτικές για περαιτέρω γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών κατά τις συζητήσεις, που θα ακολουθήσουν, ώστε να επιτευχθεί όχι μόνο ουσιαστική πρόοδος, αλλά ακόμη και μια συνολική λύση του Κυπριακού.
Μιλώντας σε δεξίωση που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου Μάθιου Κιτ στην πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία, με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε, ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η αλληλεγγύη και η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, στις προσπάθειες της Κύπρου για να χειριστεί αποτελεσματικά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όχι μόνο, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως ενδιαφερόμενο μέρος, που θα συμμετάσχει στην επικείμενη Διάσκεψη για την Κύπρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης