Διεθνή

Bloomberg: Το Ιράκ αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ όσο η Σ. Αραβία τις μειώνει

Bloomberg: Το Ιράκ αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ όσο η Σ. Αραβία τις μειώνει
Το Ιράκ αύξησε κατά 50% σε μηνιαία βάση τις παραδόσεις πετρελαίου στις ΗΠΑ τις πρώτες 13 ημέρες του Ιουνίου, καλύπτοντας αντίστοιχη μείωση παραδόσεων της Σ. Αραβίας.
Το Ιράκ αντικαθιστά τις απώλειες εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία, η οποία μείωσε τις εξαγωγές της στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων του Bloomberg.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεξαμενόπλοια που απέπλευσαν από το Ιράκ, ξεφόρτωσαν 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στις ΗΠΑ στις πρώτες 13 ημέρες του Ιουνίου του 2017.
Η ποσότητα αυτή όπως επισημαίνει το Bloomberg, είναι αυξημένη κατά 50% σε σύγκριση με τις παραδόσεις πετρελαίου του Ιράκ στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2017.
Αντίστοιχα, οι παραδόσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 50%, σημειώνει το πρακτορείο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), το Ιράκ εμφανίζει ποσοστό συμμόρφωσης στη συμφωνία του ΟΠΕΚ μόλις 55%, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ των χωρών που συμμορφώνονται πλήρως.
Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για τους παράγοντες της αγοράς σύμφωνα με τον αναλυτή commodities της UBS Group AG Τζιοβάνι Σταουνόβο, καθώς όπως επισημαίνει, η Βαγδάτη αμφισβήτησε από την αρχή τμήματα της συμφωνίας για την μείωση της παραγωγής.
Παράλληλα, το Ιράκ πέρασε επίσης τη Σαουδική Αραβία ως τον Νο1 προμηθευτή στην Ινδία, τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο καταναλωτή πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης