Διεθνή

Moscovici: Με την Ελλάδα, δεν παίζουμε με τη φωτιά - Τελευταία ευκαιρία το Eurogroup

tags :
Moscovici: Με την Ελλάδα, δεν παίζουμε με τη φωτιά - Τελευταία ευκαιρία το Eurogroup
Απαραίτητη μια συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης, παίζεται η τύχη ενός λαού και μιας χώρας με ποσοστό ανεργίας 20%
Ενάντια σε μία ακόμη αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία προειδοποίησε σήμερα (13/6/2017) ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pierre Moscovici, σε συνέντευξή του στη «Le Parisien».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία.
Μετά από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το ακανθώδες ζήτημα του χρέους της Ελλάδας (η οποία μέσα στον Ιούλιο πρέπει να επιστρέψει 7 δισ. ευρώ στους πιστωτές της).
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, λόγω της αδιαλλαξίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας.
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν είναι περισσότερος αισιόδοξος σχετικά με το Eurogroup της Πέμπτης, o Moscovici δηλώνει πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.
«Η συνάντηση της 15ης Ιουνίου πρέπει να μετατρέψει σε συμφωνία αυτή την προσπάθεια.
Είναι μια αναγκαιότητα.
Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει το δικό τους μέρος με τα τελευταία μέτρα που ψήφισε η Βουλή, συμπεριλαμβανομένων δύσκολων ζητημάτων, όπως οι συντάξεις», δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος.
«Τώρα είναι η σειρά των εταίρων της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους», προσθέτει.
Σχετικά με τα εμπόδια που παραμένουν, ο Moscovici τονίζει ότι μέχρι τώρα έλειπε η εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες της σε μια μακροπρόθεσμη βάση.
«Αυτό είναι κυρίως που αναμένουν το ΔΝΤ και τη Γερμανία.
«Η συμφωνία πρέπει να περάσει από την αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε από τις ελληνικές αρχές και το ξεμπλοκάρισμα των 7 δισ. ευρώ σε χρήματα που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις προθεσμίες του Ιουλίου.
Σε αυτή τη βάση, θα είναι σε θέση να αναλάβουν δράση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, για μια ελάφρυνση του χρέους με την υποστήριξη του ΔΝΤ», συνεχίζει ο Moscovici.
Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο Grexit:
«Το Grexit δεν είναι πλέον έγκυρο.
Τον Ιούλιο του 2015, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, το είχε προβλέψει, επειδή αισθάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν έκανε καμία προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.
Από τότε, η Ελλάδα έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και δεν μπορεί να κατηγορείται.
Ωστόσο, μια έλλειψη συμφωνίας στις 15 Ιουνίου θα δημιουργήσει ένα κενό και μια διαταραχή.
Πρέπει ο καθένας να είναι πλήρως υπεύθυνος.
Έχετε κατά νου ότι παίζεται η τύχη ενός λαού και μιας χώρας με ποσοστό ανεργίας 20%, 50% μεταξύ των νέων, με αυξανόμενο το ποσοστό φτώχειας και χαμένο το 25% του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!
Χρειάζεται, στις 15 Ιουνίου, μια πράξη εμπιστοσύνης που να επιτρέπει την εφαρμογή των οικονομικών και κοινωνικών προγραμμάτων που χρειάζονται οι άνθρωποι.
Στην Ελλάδα, δεν πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά!», υπογραμμίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης