Διεθνή

Ενέργεια και ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης των Προέδρων Κύπρου και Λιβάνου

Ενέργεια και ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης των Προέδρων Κύπρου και Λιβάνου
Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μισέλ Αούν συζήτησαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.
Η ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Λιβάνου σε διάφορους τομείς, με κυριότερο την ενέργεια, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα (12/6) στη Βηρυτό οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Νίκος Αναστασιάδης και Μισέλ Αούν.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στην εμβάθυνση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων των δύο χωρών και προανήγγειλε τριμερή συνάντηση μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου και Ελλάδας σε επίπεδο αρχηγών κρατών πριν το τέλος του 2017.
Ακόμη αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «ευελπιστούμε ότι η Τουρκία επιτέλους θα εμπλακεί εποικοδομητικά σε αυτή τη διαδικασία και να υποβάλει τις θέσεις της έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί πρόοδος».
Ο Πρόεδρος του Λιβάνου από την πλευρά του αφού τόνισε ότι η χώρα του δεν ξεχνά τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος φιλοξενώντας οικογένειες από τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου, πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες ενθαρρύνουν την αύξηση του διαλόγου στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τόνισε ακόμη την ανάγκη φιλελευθεροποίησης των συνθηκών εισαγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων από τον Λίβανο στην Κύπρο με την πιθανότητα εξαγωγών τους προς την αγορά της ΕΕ.
Ανέφερε ακόμη, ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τόσο σε διμερές, όσο και σε διεθνές επίπεδο και τόνισε ότι η ασφάλεια του Λιβάνου πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα πλέον σημαντικά θέματα στην ατζέντα της ΕΕ.
 Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αούν είπε, ότι ο Λίβανος στηρίζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που στοχεύουν στην επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας και του λαού της.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η προσέγγιση Κύπρου-Λιβάνου είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μεγαλόνησο, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης του κράτους της Μέσης Ανατολής, το οποίο μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον ανασταλτικό παράγοντας στην αμφισβήτηση από την Τουρκία της Κυπριακής ΑΟΖ, όσο και να εμποδίσει τον υπό συζήτηση αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης