Διεθνή

Νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε η Τουρκία

Νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε η Τουρκία
Με τη NAVTEX 585/17 η Τουρκία δεσμεύει περιοχή, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του οικοπέδου 6 και μέρος του οικοπέδου 7, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι τις 17 Ιουνίου 2017.
Σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Κυπριακή ΑΟΖ προχωράει η Τουρκία και μάλιστα σε μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, αλλά και σε μια περίοδο που το Κυπριακό βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή εν όψει της διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το sigmalive, με τη NAVTEX 585/17 η Τουρκία δεσμεύει περιοχή, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του οικοπέδου 6 και μέρος του οικοπέδου 7, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 μέχρι τις 17 Ιουνίου 2017, μεταξύ των ωρών 15:00 και 17:00.
Επιπλέον, παράνομες NAVTEX για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν εκδοθεί από την Τουρκία για δύο σημεία ανοιχτά της Καρπασίας, εντός της θαλάσσιας περιοχής που κινείται το Barbaros, για την περίοδο από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Η εν λόγω πρόκληση της Τουρκίας, κινείται σε δύο πεδία επικοινωνιακής διαχείρισης των γεγονότων.
Αφενός, η περίοδος που επιλέχθηκε για στρατιωτικές ασκήσεις, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά το δείπνο που διοργάνωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να γεφυρώσουν τις διαφορές, προκειμένου η συνέχεια των υπό κατάρρευση διαπραγματεύσεων  για το Κυπριακό να δοθεί με τη μορφή μιας νέας διάσκεψης στη Γενεύη, όπως και αποφασίστηκε.
Αφετέρου, η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οικόπεδο 6 διεκδικώντας το, καθώς απορρίπτει την επέκταση της Ελληνικής ΑΟΖ, όπως αυτή προκύπτει από τη θέση του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Σημειώνεται δε, ότι η αντιπρόεδρος ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική Ελεονόρ Ρόουλεϊ έχει ήδη δηλώσει, ότι η κοινοπραξία των ενεργειακών κολοσσών ENI-TOTAL θα πραγματοποιήσει ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 εντός του 2018.
Επιπλέον, όπως έχει προγραμματιστεί, η TOTAL θα βάλει γεωτρύπανο στο οικόπεδο 11, δίνοντας στην πράξη μια σημαντικότατη ώθηση στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης