Διεθνή

Κυπριανού (ΑΚΕΛ): Θετική η παρουσία Γκουτέρες αύριο στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό

Κυπριανού (ΑΚΕΛ): Θετική η παρουσία Γκουτέρες αύριο στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό
Εύχομαι η προσπάθειά Γκουτέρες να αποδώσει προς όφελος της Κύπρου και του Κυπριακού λαού, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού
Θετικό είναι το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αποφάσισε να εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό με το αυριανό δείπνο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ,'Αντρος Κυπριανού.
O κ.Κυπριανού σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, επικρίνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «είναι δική του η ευθύνη για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα». Αυτό, σημειώνει, δεν ακυρώνει τη θέση μας για το ποιος έχει την κύρια ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού. «Ξέρουμε ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη, είναι προκλητική και επιθετική και ως εκ τούτου έχει και την κύρια ευθύνη», τονίζει.
Σε ερώτηση κατά πόσο θα ήταν έτοιμος να συζητήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο γ. γ. του ΑΚΕΛ απάντησε: «Θα είχε νόημα να έχω μια συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, εάν ο κ. Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να συζητήσει σοβαρά για τη διαδικαστική πρόταση, την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ».
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «υποχρεώθηκε μέσα σε λίγες μέρες να προβεί σε δεύτερη εναλλακτική πρόταση δείχνει το πόσο πρόχειρα είχε προετοιμαστεί η πρώτη». Επίσης, εξηγεί ότι η πρόταση, που υποβλήθηκε από το ΑΚΕΛ, πριν από περίπου πέντε μήνες, και στους δύο ηγέτες προέβλεπε να γίνει μια άτυπη συζήτηση για να καταλήξουν σε μια ακτίνα συμφωνίας στα θέματα της εσωτερικής πτυχής «και σίγουρα θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας».
Ρωτήθηκε ο κ.Κυπριανού:
- Ποια η εκτίμηση σας για την πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ προς τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί να συναντηθούν μαζί του αύριο, Κυριακή, στη Νέα Υόρκη;
- "Είναι θετικό το γεγονός ότι αποφάσισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό. Ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, ο οποίος κάνει μελετημένες κινήσεις. Δεν γνωρίζω τι έχει κατά νουν και ως εκ τούτου δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειάς του. Εύχομαι όμως η προσπάθειά του να αποδώσει προς όφελος της Κύπρου και του Κυπριακού λαού".

-Λέτε ότι η Μόσχα στηρίζει τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, αλλά θα συνεργαστεί με την Τουρκία για το εργοστάσιο στο Ακκουγιού και λέει ότι το αντιμετωπίζει αυτό απλώς ως μια εμπορική πράξη. Έχετε συζητήσει καθόλου αυτό το θέμα, το οποίο εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους για την περιοχή γενικότερα;
- Αναφορικά με τα προβλήματα, οικολογικά και άλλα, τα οποία πιθανώς να προκύψουν από μια ενδεχόμενη έκρηξη στο πυρηνικό σταθμό,είναι ζητήματα που σίγουρα μας ενδιαφέρουν και θα πρέπει να μας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη. Από εκεί και πέρα η Ρωσία, όπως κάθε άλλη χώρα αναπτύσσει εμπορικές δραστηριότητες με την Τουρκία. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτό επηρεάζει το Κυπριακό. Αυτό πρέπει να ενδιαφέρει εμάς, κατά πόσο αυτή η συνεργασία επιδρά πάνω στις θέσεις της για το Κυπριακό. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι τέτοια διασύνδεση δεν υπάρχει.

-Σκέφτεστε εδώ που έφτασαν τα πράγματα να έχετε μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί;
- "Θα είχε νόημα να έχω μια συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, εάν ο κ. Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να συζητήσει σοβαρά για τη διαδικαστική πρόταση, την οποία κατέθεσα. Να πάω να πω τι στον κ. Ακιντζί. Ο κ. Αναστασιάδης είπε στο Εθνικό Συμβούλιο «αυτή είναι η πρόταση μου, δεν είμαι έτοιμος να κάνω αβαρία στην ουσία της πρότασης». Όποτε να συναντηθώ με τον κ. Ακιντζί να του πω τι; Να του μεταφέρω τι; Από τη στιγμή που ο κ. Αναστασιάδης έχει μετατρέψει ένα ζήτημα μεθοδολογίας στο κυρίαρχο θέμα, που αφορά το Κυπριακό. Πρέπει να έχω να πω στον κ. Ακιντζί κάτι το συγκεκριμένο. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να τον συναντήσω".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης