Διεθνή

Για σκληρό Brexit και μη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ προετοιμάζεται το Γιβραλτάρ

Για σκληρό Brexit και μη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ προετοιμάζεται το Γιβραλτάρ
Πολλές εταιρείες είχαν μέχρι στιγμής προσελκύσει το Γιβραλτάρ  με την προοπτική να μπορούν να λειτουργούν σε όλες τις 28 χώρες της ΕΕ από μια περιοχή με χαμηλή φορολογία
Για ένα σκληρό Brexit και μία περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις του δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προετοιμάζεται το Γιβραλτάρ.
Τα σχέδιά μας αφορούν σε μία αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ,  χωρίς κάποιο είδους προνομιακή εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκάλυψε ο  James Tipping ανώτατος  αξιωματούχος της βρετανικής αυτής περιοχής σήμερα (9/5/2017) στο Reuters  
Ο βρετανικός θύλακας στην νότια άκρη της Ισπανίας με πληθυσμό 30.000 κατοίκων, φιλοξενεί περίπου 15.000 εταιρείες και είναι σημαντικός πάροχος ασφαλιστικών προγραμμάτων και τυχερών παιχνιδιών.
Το Γιβραλτάρ δεν αναμένει να αποκτήσει «ειδικό καθεστώς» και παραιτείται από την πρόσβασή του στην αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στο τέλος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο 2017 από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May τον Μάρτιο 2017.
Πολλές εταιρείες είχαν μέχρι στιγμής προσελκύσει το Γιβραλτάρ  με  την προοπτική να μπορούν να λειτουργούν σε όλες τις 28 χώρες της ΕΕ από μια περιοχή με χαμηλή φορολογία και φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Η  απώλεια της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ, πιθανώς θα επηρεάσει τα σχέδια πολλών επιχειρήσεωννα εγκαταστήσουν την έδρα τους στο βρετανικό θύλακα.
Ωστόσο αυτή η μετατόπιση στα σχέδια του Γιβραλτάρ δεν αναμένεται να επηρεάσει τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Γιβραλτάρ και δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Το οικονομικό μας μοντέλο δεν θα χρειαστεί να αλλάξει», δήλωσε ο Tipping σημειώνοντας ότι η Βρετανία έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά της για τις εταιρείες του Γιβραλτάρ.
Τόνισε ότι περίπου το 20% των αυτοκινήτων στη Βρετανία καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες του Γιβραλτάρ, καθιστώντας τες ως τις «πρωταθλήτριες» του χρηματοπιστωτικού τομέα της περιοχής, όπου επίσης φιλοξενούνται περισσότερες από δώδεκα τράπεζες, πολλά επενδυτικά κεφάλαια και κορυφαίες εταιρείες τυχερών on line παιχνιδιών.
Το Γιβραλτάρ, ψήφισε συντριπτικά να παραμείνει στην ΕΕ στο  δημοψήφισμα του Brexit το 2016.
Παραμένει, ωστόσο, αποφασισμένο να παραμείνει μέρος της Βρετανίας μετά το Brexit.
Ο θύλακας απέρριψε την ιδέα η Βρετανία μοιράζεται  την κυριαρχία του με την Ισπανία.
Επίσης το μέλλον του Γιβραλτάρ είναι ένα από τα πολλά ακανθώδη ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν στις διετείς συνομιλίες διαζυγίου μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ που θα λήξουν τον Μάρτιο του 2019.
Η ΕΕ προσέφερε στην Ισπανία δικαίωμα αρνησικυρίας σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του Γιβραλτάρ και των «27»  μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από τη Ένωση.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης