Διεθνή

Reuters: Ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να επεκτείνει τις περικοπές για να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου

tags :
Reuters: Ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να επεκτείνει τις περικοπές για να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου
Εάν θέλει να επαναφέρει τις τιμές στο ελάχιστο όριο των 55 δολ. ανά βαρέλι, το καρτέλ πρέπει να επιτύχει μία νέα συμφωνία, αναφέρει το πρακτορείο.
Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να χρειαστεί να προβεί σε βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, εάν θέλει να επιλύσει το χάσμα στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η ανάκαμψη που επετεύχθη με τη συμφωνία του καρτέλ τον περασμένο Νοέμβριο ήταν βραχύβια.
Οι τιμές έχουν υποχωρήσει, τα αποθέματα παραμένουν αρκετά υψηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο και η αύξηση της ζήτησης παραμένει χλιαρή, ενώ η αναβίωση στην παραγωγή των ΗΠΑ περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση.
Η ευκολότερη λύση θα ήταν να απομακρυνθούν περισσότερα βαρέλια από το μερίδιο της αγοράς, ωστόσο ο συμβιβασμός αυτό μπορεί να είναι δύκσολο να επιτευχθεί.
Η επέκταση των τωρινών περικοπών θα αποτελούσε την ευκολότερη επιλογή τόσο του ΟΠΕΚ όσο και των υπόλοιπων σημαντικών παραγωγών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία.
Χθες (8/5) ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, ανέφερε ότι η επέκταση των σημερινών επιπέδων παραγωγής και κατά το επόμενο έτος θα αποτελέσει το πιο πιθανό αποτέλεσμα της προσεχούς συνάντησης των χωρών στη Βιέννη αργότερα εντός του μήνα.
Ωστόσο κάτο τέτοιο μπορεί να μην είναι αρκετό να ενισχύσει τις τιμές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 14%, και πλέον κυμαίνονται γύρω στα 49 δολ. ανά βαρέλι.
Μέχρι στιγμής, τα μέλη του ΟΠΕΚ τήρησαν σχεδόν πλήρως τις υπάρχουσες ποσοστώσες, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις, ενώ το μερίδιο του ομίλου στην παγκόσμια αγορά υποχώρησε τον Μάρτιο κατά 96 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η αφαίρεση περισσοτέρων βαρελιών από την προσφορά θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει το σημαντικό πρόβλημα των επίμονα υψηλών παγκόσμιων αποθεμάτων, τα οποία παραμένουν μεγαλύτερα κατά 270 εκάτ. βαρέλια σε σύγκριση με τον μέσο όρο πέντε ετών.
Φαντάζει απίθανο οι τιμές να κινηθούν σημαντικά υψηλότερα μέχρι να αποστραγγιστούν οι δεξαμενές αποθήκευσης.
Ένα ακόμα εμπόδιο απέναντι στη νέα συμφωνία είναι ο κίνδυνος ότι η παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ ακυρώνει τις περικοπές του ΟΠΕΚ, καθώς έχει αυξηθεί κατά 4% το τρέχον έτος, μία πραγματικότητα με τον οποία το καρτέλ οφείλει να επιβιώσει.
Εάν θέλει να επαναφέρει τις τιμές στο ελάχιστο όριο των 55 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που απαιτούν πολλές οικονομίες των μελών της, ο ΟΠΕΚ πρέπει να επιτύχει μία νέα συμφωνία.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης