Διεθνή

Η ExxonMobil διεκδικεί επιστροφή φόρων 637 εκατ. δολ. από τη Ρωσία για το Sakhalin-1

Η ExxonMobil διεκδικεί επιστροφή φόρων 637 εκατ. δολ. από τη Ρωσία για το Sakhalin-1
Το 2009 η φορολόγηση κερδών μειώθηκε στο 20%, αλλά η ExxonMobil όπως υποστηρίζει, συνέχισε να καταβάλει φόρους στο επίπεδο του 35%.
Στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης προσέφυγε ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil, διεκδικώντας από τη Ρωσία επιστροφή φόρων ύψους 637 εκατομμυρίων δολαρίων από την ανάπτυξη του κοιτάσματος Sakhalin-1.
Η δίκη έχει προσδιοριστεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, όπως έκανε γνωστό η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας.
Η ExxonMobil υποστηρίζει στην αγωγή της, ότι η θυγατρική της στη Ρωσία Exxon Neftegaz Limited η οποία συμμετέχει στο κοίτασμα, επιβαρύνθηκε μέχρι τον Απρίλιο του 2015, οπότε κατέθεσε την αγωγή, με επιπλέον φόρους 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την αλλαγή φορολογικού καθεστώτος.
Ειδικότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν υπογράφηκε η συμφωνία συμμετοχής της αμερικανικής εταιρείας στο ρωσικό κοίτασμα, η φορολογία επί των κερδών ανερχόταν στο 35%.
Το 2009 ωστόσο μειώθηκε στο 20%, αλλά η ExxonMobil όπως υποστηρίζει, συνέχισε να καταβάλει φόρους στο επίπεδο του 35%.
Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει, ότι οι όροι της συμφωνίας δεν μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς» και ότι «ο ενάγων έχει επανειλημμένα ενημερωθεί για την πρόθεσή μας αυτή».
Κάνει δε γνωστό, ότι ετοιμάζει νέα πρόταση και ότι προσβλέπει στην εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης