Διεθνή

Αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της G20 οι αναφορές σε προστατευτισμό και κλιματική αλλαγή

Αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της G20 οι αναφορές σε προστατευτισμό και κλιματική αλλαγή
Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η παραδοσιακή καταδίκη του προστατευτισμού δεν υπάρχει πλέον στο πεντασέλιδο κείμενο της G20, όπως επίσης δεν υπάρχει και αναφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) οι αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, κατόπιν πιέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.
Υπήρξε "μια διαφωνία μεταξύ μιας χώρας και όλων των άλλων" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το πέρας των εργασιών.
Η παραδοσιακή καταδίκη του προστατευτισμού, την οποία η G20 επαναλάμβανε διαρκώς, δεν υπάρχει πλέον στο πεντασέλιδο κείμενο.
Σύμφωνα με πηγές, οι ΗΠΑ διαφώνησαν, δεδομένης και της εχθρικής στάσης που τηρεί στο θέμα των ελεύθερων συναλλαγών ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου "εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας" γράφουν απλώς στην ανακοίνωση οι υπουργοί των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, που συνεδρίασαν στο Μπάντεν-Μπάντεν, στη δυτική Γερμανία.
Στο τελικό ανακοινωθέν δεν γίνεται καμία αναφορά και στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που επίσης αποδίδεται στην πολιτική Τραμπ, ο οποίος προωθεί περικοπές στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης