Διεθνή

Al-Falih: Η Σαουδική Αραβία δεν θα σηκώσει το βάρος όσων δεν τηρούν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Al-Falih: Η Σαουδική Αραβία δεν θα σηκώσει το βάρος όσων δεν τηρούν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ
«Η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της, να χρησιμοποιηθεί από άλλους» είπε και τόνισε ότι «αυτή η συμφωνία είναι προς όφελος όλων».
«Άστραψε και βρόντηξε» ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih κατά των χωρών που δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, την οποία έχουν υπογράψει, για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
«Εμείς δεν θα σηκώσουμε το βάρος για λογαριασμό των λαθρεπιβατών αυτή τη φορά» είπε μιλώντας στο διεθνές συνέδριο ενέργειας IHS CERAWeek 2017, το οποίο πραγματοποιείται στο Χιούστον του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της, να χρησιμοποιηθεί από άλλους» πρόσθεσε και τόνισε ότι «αυτή η συμφωνία είναι προς όφελος όλων».
Ο Σαουδάραβας υπουργός υπενθύμισε δε, ότι οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ «αποκόμισαν οφέλη» από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ κατά το παρελθόν.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ έχει πάει καλά μέχρι στιγμής, χάρη κυρίως στη μεγάλη μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.
Όπως είπε, «η Σαουδική Αραβία έδωσε το παράδειγμα μειώνοντας την παραγωγή της κάτω από τα 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, από τη μέγιστη ικανότητά μας των 12,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα».
Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η μείωση κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ δεν είναι μεγάλη σε σύγκριση με το σύνολο της αγοράς.
Al-Falih ονομάζεται το προτεινόμενο ποσό ως «ήπια-χέρι στο τιμόνι" τον περασμένο
Τόνισε, ότι η συμφωνία αυτή έγινε, για να επιτευχθεί κάποια μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και υπογράμμισε ότι «πρέπει να μειώσουμε τα αποθέματα».
Ο Al-Falih επεσήμανε, ότι «η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, έως ότου η αγορά απορροφήσει τις οριακά αυξημένες προμήθειες πετρελαίου από μεγάλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, όπως τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τον Καναδά».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας πέραν του α΄ εξαμήνου του 2017, ο Σαουδάραβας υπουργός είπε, ότι «εργαζόμαστε με πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός ΟΠΕΚ για ένα πλαίσιο για το μέλλον» και συμπλήρωσε, ότι «θα αποφασίσουμε με τους εταίρους μας για το τι πρέπει να κάνουμε το β΄ εξάμηνο του έτους».
Ερωτηθείς με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο, της Saudi Aramco, σχετικά με τις προετοιμασίες για την εισαγωγή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο Al-Falih είπε, ότι «τα πάντα είναι θετικά».
«Θα είναι μια μεγάλη προσθήκη στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ροή», είπε.
Ο Σαουδάραβας υπουργός αποκαλώντας την Saudi Aramco την «μεγαλύτερη οικονομική επιχείρηση του κόσμου», είπε ότι «είμαστε στη βιομηχανία πετρελαίου για 80 χρόνια και θα οδηγήσουμε την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και για τα επόμενα χρόνια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης