Διεθνή

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Η Κύπρος δε θα πουλήσει ούτε… φιάλη φυσικού αερίου χωρίς την έγκριση του Erdogan

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Η Κύπρος δε θα πουλήσει ούτε… φιάλη φυσικού αερίου χωρίς την έγκριση του Erdogan
Η εφημερίδα είναι ιδιαιτέρως καυστική με την κυβέρνηση της Κύπρου, για την μέχρι τώρα στάση που έχει κρατήσει στις διαπραγματεύσεις, αλλά και για το ό, τι έχει δεχθεί να μπει στη συζήτηση το θέμα των υδρογονανθράκων.
Αιχμηρό είναι σημερινό άρθρο της Κυπριακής εφημερίδας «Η Σημερινή» για τις εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου, μετά τις εκτιμήσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ότι η Τουρκία πιθανόν θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι, όταν η Γαλλική Total ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η εφημερίδα είναι ιδιαιτέρως καυστική με την κυβέρνηση της Κύπρου, για την μέχρι τώρα στάση που έχει κρατήσει στις διαπραγματεύσεις, αλλά και για το ό, τι έχει δεχθεί να μπει στη συζήτηση το θέμα των υδρογονανθράκων, κάτι που όπως επισημαίνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρον η Τουρκία.
Χαρακτηριστικά το άρθρο αναφέρει:
«Η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ κατέστησαν μπούμερανγκ, ένα ισχυρό χαρτί της κυπριακής πλευράς.
Οικτίρουμε όσους έσπευσαν πρόσφατα να χαρακτηρίσουν εξωφρενικές και ζημιογόνες τις εκτιμήσεις του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου στην Κύπρο, το ερχόμενο καλοκαίρι, εάν η κυπριακή Κυβέρνηση επιχειρήσει εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κυπριακά οικόπεδα.
Οι επιθέσεις που ακολούθησαν κατά του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, ως εκείνου που άφησε να διαρρεύσουν οι εκτιμήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και εδώ στην Κύπρο, είναι υστερόβουλες, εξυπηρετούν σκοπιμότητες και αποδεικνύουν τεράστια αποθέματα βλακείας και αμάθειας.
Τόσο για τις προθέσεις της Τουρκίας, όσο και για γεγονότα που αποδεικνύουν ορθές τις εκτιμήσεις του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας.
Δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας ότι, σε περίπτωση που η κυπριακή Κυβέρνηση επιχειρήσει γεώτρηση και αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου, το "Μπαρμπαρός" και τα τουρκικά πολεμικά σκάφη θα ξαναβρεθούν εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Όχι ως "παρατηρητές", όπως την προηγούμενη εισβολή τους, αλλά με σαφώς επιθετικότερες διαθέσεις.
Τούτο αποδεικνύεται μέσα από τα ακόλουθα:
1. Η Τουρκία, προκειμένου να αποδεχθεί αποχώρηση των πολεμικών της από την κυπριακή ΑΟΖ, την προηγούμενη φορά, αξίωσε και έλαβε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δέσμευση, ότι δεν θα επιχειρήσει αξιοποίηση του φυσικού αερίου, πριν από τη λύση του Κυπριακού.
Γι' αυτό η κυπριακή Κυβέρνηση κωλυσιεργεί και δεν προχώρησε σε εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, τα τελευταία χρόνια.

2. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση που η κυπριακή πλευρά επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί μονομερώς το φυσικό αέριο, η Τουρκία θα ξαναστείλει το "Μπαρμπαρός" και τα πολεμικά της στην κυπριακή ΑΟΖ, μέρος της οποίας διεκδικεί σαν δικό της, και μάλιστα αυτήν τη φορά θα έλθουν με πλατφόρμα εξόρυξης.
Εξάλλου ο Μουσταφά Ακιντζί, σε κάθε δήλωσή του, προειδοποιεί ότι μονομερής αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε επικίνδυνες εντάσεις στην περιοχή.

3. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, σε τηλεοπτική εκπομπή, είχε δηλώσει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πουλήσει ούτε μία φιάλη φυσικού αερίου, προτού λυθεί το Κυπριακό.

4. Τόσο ο Δημήτρης Χριστόφιας, όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης, έχουν δεσμευθεί ότι το φυσικό αέριο θα διαμοιρασθεί στις δύο κοινότητες, μετά τη λύση του Κυπριακού.
Αυτή και μόνο η δέσμευσή τους παραπέμπει σε ομηρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην πράξει τίποτε προς αξιοποίηση του φυσικού αερίου, πριν από τη λύση.

Συνεπώς οι εκτιμήσεις του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου, εάν υπάρξει προσπάθεια εξόρυξης από την κυπριακή πλευρά, είναι απόλυτα ορθές και βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Η κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει από πρώτο χέρι τι θα πράξει η Τουρκία, εάν η κυπριακή πλευρά αποτολμήσει εξόρυξη.
Εξ αυτού και δεν τολμά να επιταχύνει τις έρευνές της.
Το κυπριακό φυσικό αέριο μετατρέπεται από ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί σε μοχλό πίεσης επί της κυπριακής πλευράς.
Είτε θα αναμένει λύση του Κυπριακού και διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου με την Τουρκία (όχι με την ανύπαρκτη τουρκοκυπριακή κοινότητα), είτε δεν θα μπορέσει ποτέ ν' αξιοποιήσει το φυσικό αέριο.
Αντί, όπως επιχειρηματολογούσαν και περίπαιζαν τον λαό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλοι της κυβερνητικής παράταξης, πως η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να λύσει το Κυπριακό για να καταστεί ενεργειακός παίκτης στην περιοχή, τελικά, το φυσικό αέριο προστίθεται στα μπούμερανγκ της κυπριακής πλευράς.
Κι ενώ η κωλυσιεργία και η ευθυνοφοβία της Κυβέρνησης και ο παραλυτικός φόβος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα συνεχίζονται και παρατείνονται, η Τουρκία προχωρεί σε σύναψη συμφωνιών με το Ισραήλ, οι οποίες θα ακυρώσουν οποιαδήποτε ενεργειακά ατού της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα πράγματα δεν είναι απλώς σοβαρά.
Είναι τραγικά.
Είναι τραγικά, επειδή το ένα μετά το άλλο τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Κύπρου έχουν μετατραπεί, από μοχλούς πίεσης επί της Τουρκίας, σε μπούμερανγκ για την Κύπρο.

1. Η οικονομική ευρωστία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μετατραπεί από τις κυβερνήσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ σε οικονομική χρεοκοπία.
2. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., η οποία είχε χαρακτηρισθεί από τον Ιωάννη Κασουλίδη ως "καταλύτης στη λύση του Κυπριακού", έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης επί της κυπριακής πλευράς, εξαιτίας της ανικανότητας και των φόβων του Προέδρου Αναστασιάδη να προχωρήσει σε θαρραλέες αξιοποιήσεις του ευρωπαϊκού παράγοντα.
3. Το φυσικό αέριο, τώρα, μετατρέπεται σε όπλο της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξαιτίας και πάλιν των ενδοτικών φιλοσοφιών του Προέδρου και του ΔΗΣΥ, οι οποίοι το προσφέρουν σαν δώρο στο θηρίο για να το εξευμενίσουν.
Εδώ και τώρα τους προκαλούμε: Εάν δεν έχουν υστερόβουλες σκέψεις και εάν δεν κυριαρχούνται από τον παραλυτικό τους φόβο, ας προχωρήσουν σε εξόρυξη του φυσικού αερίου.

Δεν θα το πράξουν.
Ούτε πριν από λύση, ούτε με λύση.
Δεν μπορούν ούτε μία φιάλη φυσικού αερίου να πουλήσουν, χωρίς τη συγκατάθεση του Ερντογάν και του Ακιντζί...

Αρχική δημοσίευση: 07/03/2017 09:53

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης