Διεθνή

Seele (OMV): «Απίστευτο» το ότι ο αγωγός OPAL έχει μπλοκαριστεί για πολιτικούς λόγους

Seele (OMV): «Απίστευτο» το ότι ο αγωγός OPAL έχει μπλοκαριστεί για πολιτικούς λόγους
Ο επικεφαλής της Αυστριακής εταιρείας εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι θα επιτευχθεί μια νομική διευθέτηση του θέματος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Αυστριακής OMV, Rainer Seele, χαρακτηρίζει «απίστευτο» μιλώντας στο Itar Tass, το γεγονός ότι ο εφοδιασμός του αγωγού OPAL με ρωσικό φυσικό αέριο έχει μπλοκαριστεί για πολιτικούς λόγους.
«Είναι απίστευτο το γεγονός, ότι λόγω πολιτικών συμφερόντων έχει μπλοκαριστεί η λειτουργία του αγωγού», είπε και συμπλήρωσε, ότι «σαφώς οι εγκαταστάσεις στις οποίες έχουν γίνει επενδύσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται».
Ο επικεφαλής της Αυστριακής εταιρείας εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή του, ότι θα επιτευχθεί μια νομική διευθέτηση του θέματος.
Το πρόβλημα ξεκίνησε, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Πολωνικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου PGNiG, που ζητούσε για λόγους ανταγωνισμού να μειωθούν οι ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που έστελνε μέσω του αγωγού OPAL στην Γερμανία έως τα σύνορα με την Τσεχία ο ρωσικός κολοσσός Gazprom.
Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία, OPAL Gastransport GmbH, ο όγκος φυσικού αερίου έφθασε σχεδόν το 99% της χωρητικότητας του αγωγού στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά από την 1η Φεβρουαρίου όταν η Gazprom μείωσε τον όγκο παροχής φυσικού αερίου σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η χωρητικότητα μειώθηκε στο 63,6%.
Τον Οκτώβριο του 2016 η Gazprom και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν σχετικά με τη χρήση του 100% της χωρητικότητας του αγωγού OPAL.
Πριν από τη συμφωνία αυτή, η ρωσική εταιρεία είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μόνο το 50% του όγκου του αγωγού.
Ωστόσο, η PGNiG και η Πολωνική κυβέρνηση άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο την έκανε δεκτή και είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η απόφαση για την επέκταση της πρόσβασης της Gazprom στον αγωγό OPAL.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης