Διεθνή

ΟΠΕΚ: Ιράκ και ΗΕΑ καθυστερούν τη μείωση της παραγωγής τους όπως ορίζει η συμφωνία

ΟΠΕΚ: Ιράκ και ΗΕΑ καθυστερούν τη μείωση της παραγωγής τους όπως ορίζει η συμφωνία
Μέρος των περικοπών που δεν έκαναν οι δύο αυτές χώρες, έχει καλύψει η Σαουδική Αραβία, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει μειώσει την παραγωγή της περισσότερο απ’ ό, τι προβλέπεται στην συμφωνία.
Το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι τα δύο κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, που έχουν εφαρμόσει μέχρι στιγμής στο μικρότερο βαθμό τη συμφωνία για την μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού που επικαλείται το Reuters.
Όπως αναφέρεται, ο ΟΠΕΚ έχει εκπλήξει τους πάντες με τη συμμόρφωση των κρατών-μελών του στη συμφωνία σε βαθμό 90%, που θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος, αν δεν καθυστερούσαν τα δύο αυτά κράτη να υλοποιήσουν τις δικές τους περικοπές.
Αξιωματούχοι και στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πάντως διαβεβαιώνουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα προσπαθήσουν να κινηθούν πιο κοντά στο στόχο του ΟΠΕΚ κατά τους προσεχείς μήνες, βελτιώνοντας τον μέσο όρο του βαθμού συμμόρφωσης κατά τη διάρκεια των 6 μηνών της συμφωνίας.
Το πρακτορείο επισημαίνει, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που δείχνουν παραδοσιακά υψηλή συμμόρφωση με τις συμφωνίες του ΟΠΕΚ σχετικά με την παραγωγής, έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην επέκταση της παραγωγικής τους ικανότητας.
Έτσι, το 2016 διπλασιάστηκε η παραγωγική ικανότητα του διυλιστηρίου Ruwais σε πάνω από 800.000 βαρέλια την ημέρα, για να τροφοδοτήσει την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.
Ωστόσο, οι εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων στα κοιτάσματα πετρελαίου Murban και Das που έχει προγραμματίσει για τον Μάρτιο και τον Μάϊο του 2017 αντίστοιχα η Abu Dhabi National Oil Co, θα δώσουν ώθηση σε έναν υψηλότερο βαθμό συμμόρφωσης στη συμφωνία.
Όμως δεν ισχύει το ίδιο με το Ιράκ, το οποίο είχε ζητήσει εξ αρχής να εξαιρεθεί της συμφωνίας, επικαλούμενο τον πόλεμο που διεξάγει με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, αν και η μείωση της παραγωγής που συμφωνήθηκε, ήταν μικρότερη από την αρχικώς προταθείσα, η Βαγδάτη έχει περιορίσει ελάχιστα την παραγωγή της, ενώ και οι ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται κοιτάσματα στη χώρα, δείχνουν απρόθυμες να μειώσουν την παραγωγή τους.
Μέρος ωστόσο των περικοπών που δεν έκαναν οι δύο αυτές χώρες, έχει καλύψει ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει μειώσει την παραγωγή της περισσότερο απ’ ό, τι προβλέπεται στην συμφωνία.

www.worledenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης