Τελευταία Νέα
Διεθνή

Delek: Η Τουρκία για το Ισραήλ είναι όχι μόνο αγορά φυσικού αερίου αλλά και μεγάλη οικονομία

Delek: Η Τουρκία για το Ισραήλ είναι όχι μόνο αγορά φυσικού αερίου αλλά και μεγάλη οικονομία
Το επόμενο βήμα για την υλοποίηση του προτεινόμενου αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας είναι να περάσουμε από τα λόγια στη δράση, είπε στέλεχος της ισραηλινής εταιρείας.
Το Ισραήλ «βλέπει» την Τουρκία όχι μόνο ως μια μεγάλη αγορά φυσικού αερίου, αλλά και ως μεγάλη οικονομία της περιοχής, δήλωσε ο διευθυντής έργων αγωγών φυσικού αερίου της ισραηλινής Delek, Ofer Oberlander, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Το πρακτορείο επισημαίνει, ότι τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες συζητούν επί του παρόντος την πιθανότητα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει προμήθειες από το κοίτασμα Λεβιάθαν στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ στις Ευρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας.
Το κοίτασμα Λεβιάθαν περιέχει κατ’ εκτίμηση 620 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Μιλώντας στο περιθώριο του 17ου International Energy Arena στην Κωνσταντινούπολη, ο Oberlander σημείωσε, ότι «στην πλήρη ανάπτυξη του το κοίτασμα Λεβιάθαν θα παρέχει 2,1 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα, περίπου 21 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως».
Το στέλεχος της Delek επεσήμανε, ότι κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου Λεβιάθαν με φυσικό αέριο θα προμηθευθεί η ισραηλινή εγχώρια αγορά, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιορδανία, ενώ σε δεύτερη φάση είναι προγραμματισμένη η προμήθεια της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Ο κ. Oberlander υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «βλέπουμε την Τουρκία όχι μόνο ως μια αγορά φυσικού αερίου, αλλά και ως μια μεγάλη οικονομία με σπουδαίους ανθρώπους, που έχουν περιφερειακή σημασία στην περιοχή».
Ανέφερε ακόμη, ότι η Τουρκία θεωρείται για το Ισραήλ ως ένας σημαντικός, δυναμικός εταίρος και τόνισε ότι «το επόμενο βήμα είναι να περάσουμε από τα λόγια και τα σχέδια, στη δράση», προσθέτοντας ότι αναμένει ταχύτερη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
«Η κατασκευή του αγωγού απαιτεί αρκετή τεχνική εργασία και πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων», είπε ο Oberlander.
Ιδιαίτερη έμφαση όμως έδωσε στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι αν και η ίδια έχει άφθονες πηγές φυσικού αερίου «οι ελλείψεις στην εγχώρια αγορά αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, υπάρχουν εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υποδομές και δεν υπάρχει κανένα κατασκευαστικό ρίσκο (σ.σ. για αγωγό διασύνδεσης)».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης