Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το χρήμα από τα κοιτάσματα του Ιράν «μιλάει» πιο δυνατά από τον Trump

Bloomberg: Το χρήμα από τα κοιτάσματα του Ιράν «μιλάει» πιο δυνατά από τον Trump
Το αμερικανικό πρακτορείο υπογραμμίζει, ότι η αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο υπέδαφος του Ιράν υπολογίζεται σε 7 τρισ. δολάρια, με την Τεχεράνη να έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν.
Όταν «μιλάει» το χρήμα, ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να του σταθεί εμπόδιο, σχολιάζει το Bloomberg αναφερόμενο στην προσπάθεια του Ιράν να κατακτήσει μία από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και την ρητορική του Donald Trump κατά της Τεχεράνης.
Όπως υπογραμμίζει το αμερικανικό πρακτορείο, η αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο υπέδαφος του Ιράν υπολογίζεται σε 7 τρισ. δολάρια, με την Τεχεράνη να έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν.
Τονίζει δε, ότι αυτό το ποσό είναι τόσο δελεαστικό για τις επιχειρήσεις, που μπροστά του δεν υπολογίζουν τους φραστικούς διαξιφισμούς ανάμεσα στον Donald Trump και τον Ayatollah Ali Khamenei.
Είναι ενδεικτικό, ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η Shell και η Total συμφώνησαν με την Τεχεράνη να αξιολογήσουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν, αλλά δεν έχουν υπογράψει ακόμη συμφωνίες.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας Patrick Pouyanne δήλωσε έτοιμος να υπογράψει, εφόσον το Ιράν σέβεται την διεθνή συμφωνία που υπέγραψε για το πυρηνικό του πρόγραμμα και παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.
Αλλά και η Αυστριακή OMV AG σε δήλωση της που κυκλοφόρησε, χαρακτηρίζει την αγορά φυσικού αερίου του Ιράν ως «μια μεγάλη ευκαιρία».
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, στο Ιράν έχουν ανακαλυφθεί 56 κοιτάσματα φυσικού αερίου με αποθέματα 33,7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 40 κοιτάσματα είναι ακόμα υπανάπτυκτα εξαιτίας των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα του Περσικού Κόλπου.
Σημειώνει δε, ότι με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων το Ιράν θα μπορούσε να εξαγάγει περίπου 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα έως το 2030.
Αυτό θα κάνει τη χώρα τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο, πίσω από τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τον Καναδά και το Κατάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 της BP.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Amir Hossein Zamaninia, η χώρα χρειάζεται 70 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη των προτεινόμενων πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να έρθει μέσα σε «λίγους μήνες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης