Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: ΟΠΕΚ και Ρωσία ίσως παρατείνουν ή μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου

Reuters: ΟΠΕΚ και Ρωσία ίσως παρατείνουν ή μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου
Οι χώρες του ΟΠΕΚ κατέγραψαν κέρδος 93% τον Ιανουάριο του 2017 από τη συμφωνία μείωση της παραγωγής τους.
Την επέκταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και μετά το α΄ εξάμηνο του 2017 ή την περαιτέρω μείωση της παραγωγής τους μελετούν ΟΠΕΚ, Ρωσία και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες μη μέλη του Οργανισμού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το Reuters.
Τόσο οι 13 χώρες-μέλη του OPEC, όσο και οι 11 ανεξάρτητες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είχαν συμφωνήσει στα τέλη του 2016 να τηρήσουν μια κοινή στάση ως προς τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια της ημέρα, ώστε να συγκρατήσουν την ραγδαία πτώση της τιμής του στην παγκόσμια αγορά.
Η συμφωνία άρχισε να εφαρμόζεται στις 1/1/2017 και έχει ισχύ 6 μηνών, γεγονός που σύμφωνα με το πρακτορείο, κάνει πλέον τις χώρες αυτές να μελετούν την επέκταση της συμφωνίας και πέραν του Ιουλίου, διάστημα στο οποίο πιθανών να ισχύσουν και μεγαλύτερες μειώσεις, εάν μέχρι τότε δεν έχει σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η τιμή του.
Για να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου κατά περίπου 300 εκατομμύρια βαρέλια στα επόμενα 5 χρόνια, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες πρέπει να τηρήσουν κατά 100% τη συμφωνία.
«Αν έχουμε πλήρη δέσμευση από όλους, τα αποθέματα θα μειωθούν και κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το χρόνο θα καταφέρει να φτάσει η τιμή του στο μέσο όρο της πενταετίας» δήλωσε μια πηγή του ΟΠΕΚ στο Reuters.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών αναμένεται να συνεδριάσει στις 25 Μαΐου του 2017, για να αποφασίσει σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει, στην οποία είναι πιθανών να προσκληθούν και χώρες εκτός ΟΠΕΚ.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ ωστόσο κατέγραψαν κέρδος 93% τον περασμένο Ιανουάριο μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής τους, με την Σαουδική Αραβία να καταγράφει τα περισσότερα κέρδη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης