Διεθνή

Αποχώρησε ο Akinci από τη σημερινή συνάντηση με τον Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Αποχώρησε ο Akinci από τη σημερινή συνάντηση με τον Αναστασιάδη για το Κυπριακό
Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά, ότι πρόκειται για εκβιασμό σε σχέση με ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ουσία του Κυπριακού ζητήματος.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τη σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive, επρόκειτο για μία κίνηση εντυπωσιασμού από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε -ως φαίνεται- την απόφαση της Βουλής σχετικά με τη δεκάλεπτη αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.
Ανώτατες Κυβερνητικές Πηγές μιλώντας στο SigmaLive, κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη κίνηση ήδη από τις ημέρες του Μοντ Πελεράν, η οποία αναζητούσε μια αφορμή, έστω και ήσσονος σημασίας, όπως εν τέλει και συνέβη, με αφορμή ένα εσωτερικό ζήτημα.
Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται ότι τινάζει τη διαδικασία στον αέρα, την ώρα που είχε φθάσει η στιγμή να λογοδοτήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στη διεθνή κοινότητα, για τη στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 21 μήνες.
Αμέσως μετά την αποχώρησή του, ο κ. Ακιντζί συγκάλεσε τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης στο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους, προκειμένου να προχωρήσει σε δηλώσεις, αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στη σημερινή συνάντηση, καθώς και για τους λόγους της αποχώρησής του.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέμεινε στον χώρο των διαπραγματεύσεων στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, προφανώς για να συζητήσει με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Έιντε για τις εξελίξεις, πριν επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαχειριστεί το ζήτημα.
Όπως είπε ο ίδιος προσερχόμενος και φανερά εκνευρισμένος από την εξέλιξη, αναμένεται να προχωρήσει σε γραπτή δήλωση εντός της ημέρας, προκειμένου να διευκρινίσει την κατάσταση.
Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει, είναι αν ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αποχωρήσει πλήρως από τον διάλογο ή μόνο από τη σημερινή συνάντηση.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά, ότι πρόκειται για εκβιασμό σε σχέση με ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ουσία του Κυπριακού ζητήματος.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, προφανής σκοπιμότητα της τουρκικής πλευράς, όπως προκύπτει, είναι να ροκανιστεί ο χρόνος μέχρι η διαδικασία να φθάσει στη συνέχιση της διεθνούς διάσκεψης της Γενεύης το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Αυτό ωστόσο μετά και τη σημερινή εξέλιξη φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς φαίνεται, ότι δύσκολα μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες, με την πλευρά του ΟΗΕ πλέον να επιφορτίζεται με την ευθύνη να αποκλιμακώσει την ένταση και να προσπαθήσει να φέρει εκ νέου κοντά τις δυο πλευρές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης