Διεθνή

ΔΝΤ: Απώλειες 435 δισ. δολ. για τους εξαγωγείς πετρελαίου της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής

ΔΝΤ: Απώλειες 435 δισ. δολ. για τους εξαγωγείς πετρελαίου της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής
Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 43 δολάρια το βαρέλι το 2016 και στα 51 δολάρια το βαρέλι το 2017.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν επιφέρει απώλειες της τάξης των περίπου 435 δισ. δολαρίων στις εξαγωγές των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν (MENAP) το 2016 σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
«Οι εξαγωγείς πετρελαίου της MENAP συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι συγκρούσεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις δημοσιονομικές και εξωτερικές ισορροπίες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα» αναφέρεται.
Το ΔΝΤ εκτιμά, ότι εξαιτίας ακριβώς του ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν η βασική κινητήρια δύναμη των προοπτικών για τους εξαγωγείς πετρελαίου της MENAP, η ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές θα είναι μέτρια το 2016 και θα κυμανθεί περίπου στο 3,5%, με μία μικρή βελτίωση να αναμένεται το 2017.
Προβλέπει επίσης, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 43 δολάρια το βαρέλι το 2016 και στα 51 δολάρια το βαρέλι το 2017.
Μεσοπρόθεσμα σύμφωνα πάντα με το Ταμείο, οποιαδήποτε περαιτέρω ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να είναι περιορισμένη, με τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης να υποδηλώνουν, ότι οι τιμές θα παραμείνουν κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης