Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσφορές 67 δισ. δολαρίων δέχθηκε η Σ. Αραβία για ομόλογο ύψους 17,5 δισ. δολαρίων

Προσφορές 67 δισ. δολαρίων δέχθηκε η Σ. Αραβία για ομόλογο ύψους 17,5 δισ. δολαρίων
H έκδοση των ομολόγων τιμολογήθηκε σχετικά φτηνά, σε αντίθεση με αυτά που ανέμεναν οι αγορές.
Η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε την μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων που έχει γίνει ποτέ σε χώρα χαρακτηρισμένη ως emerging market.
Έτσι, η πρώτη «έξοδος στις αγορές»  ύψους 17,5 δις δολαρίων ήταν επιτυχής και μάλιστα τα κεφάλαια που προσφέρθηκαν ανήλθαν στο ποσό των 67 δις δολαρίων.
Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε η Αργεντινή με την έκδοση ομολόγων ύψους 16,5 δισ. δολαρίων τον περασμένο Απρίλιο με αντίστοιχη προσφορά που άγγιξε τα 69 δισ. δολάρια.
Η έλλειψη υψηλών αποδόσεων στην παγκόσμια αγορά των ομολόγων μαζί με το γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία, είχαν σαν αποτέλεσμα αυτήν την πρωτοφανή υπερκάλυψη.  
Από τη μια στρατηγική κίνηση της Σ. Αραβίας να μειώσει τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, ώστε να «χτυπήσει» την αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού αερίου, αποδείχτηκε αυτοπυροβολισμός στο πόδι και από την άλλη η υπέρμετρη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών οδήγησε σε ένα έλλειμμα της τάξης του 15% δηλαδή 95 δισ. δολάρια.
Παρ’ όλα αυτά η έκδοση των ομολόγων τιμολογήθηκε σχετικά φτηνά, σε αντίθεση με αυτά που ανέμεναν οι αγορές.
Έτσι, το 5ετες ομόλογο των 5,5 δισ. δολαρίων τιμολογήθηκε στις 135 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο των Αμερικανικών ομολόγων, το 10ετές των 5,5 δισ., στις 165 μονάδες βάσης και 30ετές των 6,5 δισ. στις 210 μονάδες βάση

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης