Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι» Αναστασιάδη στο τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους πολίτες

«Όχι» Αναστασιάδη στο τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους πολίτες
H προεδρική επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθιστά σαφές, ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να συναινέσει σε εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς θα καθιστούσαν την Κύπρο κράτος β΄ κατηγορίας στην ΕΕ.
Η Λευκωσία διαμήνυσε προς τις Βρυξέλλες με επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι απορρίπτει το τουρκικό αίτημα για εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών στην Κύπρο για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, σε περίπτωση διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η προεδρική επιστολή με αποδέκτη τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθιστά σαφές, ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να συναινέσει σε εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, καταθέτοντας και τους λόγους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα καθιστούσαν την Κύπρο κράτος β΄ κατηγορίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Λευκωσία διεμήνυσε μεταξύ άλλων προς τις Βρυξέλλες, ότι δεν μπορεί να δεχθεί την τουρκική απαίτηση για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην επιβολή ενός ειδικού καθεστώτος στην Κύπρο, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στη λειτουργικότητα της χώρας, περιλαμβανομένου και του αποκλεισμού του από την Κοινή Αγορά της ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της Κύπρου.
Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης ο οποίος κόμισε την επιστολή, δεν μετέφερε απλώς τα πολιτικά μηνύματα του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά υπεισήλθε και στις νομικές πτυχές του ζητήματος, τις οποίες συζήτησε με τον διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν Λουίς Ρομέρο.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αρκέστηκε απλώς να επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση επαφών του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αποφεύγοντας να αγγίξει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την ουσία του ζητήματος, με βάση την τουρκική απαίτηση για εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, άριστα ενημερωμένη κοινοτική πηγή ανέφερε, ότι αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Λευκωσία, είναι η ένταση με την οποία η Άγκυρα θέτει πλέον το ζήτημα των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών και την επίτευξη οριστικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.
Κύκλοι στην έδρα της ΕΕ επεσήμαναν, ότι η Τουρκία διαμηνύει, πως θα επιμείνει επί του προκειμένου και ότι το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών έχει καταστεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Ερντογάν, που αναζητά συμμάχους για να επιβάλει τη θέση της, τόσο εντός, όσο και εκτός ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης