Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας επαινεί τις πολιτικές Trump για τα ορυκτά καύσιμα

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας επαινεί τις πολιτικές Trump για τα ορυκτά καύσιμα
Η Σαουδική Αραβία δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις δήλωσε ο Al-Falih στο BBC.
Οι ενεργειακές πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump είναι καλές για την πετρελαϊκή βιομηχανία και η Σαουδική Αραβία δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, εφ’ όσον είναι σύμφωνη με τη ζήτηση, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih σε συνέντευξή του στο BBC.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο Πρόεδρος Trump έχει πολιτικές, που είναι καλές για τις βιομηχανίες πετρελαίου» και συμπλήρωσε ότι «η κατεύθυνση του είναι μακριά από τις υπερβολικά εξωπραγματικές πολιτικές κατά των ορυκτών καυσίμων».
Ο Al-Falih είπε ακόμη, ότι η Σαουδική Αραβία -ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο- δεν είναι «εχθρός» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς όπως είπε υπάρχουν «πάρα πολλά σημεία ταύτισης» με την χώρα που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια στον κόσμο.
Τόνισε δε, ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Rick Perry και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ExxonMobil Corp. Rex Tillerson.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Trump αμέσως μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου είπε, ότι δεσμεύεται «για την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από το καρτέλ του ΟΠΕΚ και κάθε χώρας εχθρικής προς τα συμφέροντά μας» με την αξιοποίηση «των τεράστιων ανεκμετάλλευτων εγχώριων αποθεμάτων ενέργειας».
Ο Σαουδάραβας υπουργός τόνισε, ότι η χώρα του έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στους τομείς της διύλισης και της εμπορίας της πετρελαϊκής βιομηχανίας των ΗΠΑ και μπορεί να επενδύσει περισσότερο «χάρη στις πολιτικές υπέρ της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της κυβέρνησης Trump».
Το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ακόμη, ότι το 2016 εισήχθησαν στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, με τη Σαουδική Αραβία να αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 αυτής της ποσότητας.
Επισημαίνει δε, ότι παρά την παραπάνω δέσμευση του Trump, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε, ότι θα «συνεργαστεί με τους συμμάχους μας στον Περσικό Κόλπο για την ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης ως μέρος την αντιτρομοκρατική στρατηγική μας».
Υπογραμμίζει δε, ότι και ο πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε υποσχεθεί ότι θα μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν κατά 10% επί της διακυβέρνησής του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης