Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barkindo (ΟΠΕΚ): Έχουμε δεσμευτεί για θέσπιση ανώτατου ορίου παραγωγής πετρελαίου

Barkindo (ΟΠΕΚ): Έχουμε δεσμευτεί για θέσπιση ανώτατου ορίου παραγωγής πετρελαίου
Μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη στις 28-29 Οκτωβρίου
Ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να τηρήσει την προκαταρκτική συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τα κράτη-μέλη στη συνάντηση του Νοεμβρίου, δήλωσε ο γ.γ. του Οργανισμού Mohammad Barkindo.
Απορρίπτοντας τις εικασίες ότι τα 14 κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ τελικά θα διαφωνήσουν σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού δεσμεύτηκε, ότι η συμφωνία θα γίνει πράξη και θα επέλθει ισορροπία στις αγορές πετρελαίου.
Μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη στις 28-29 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσουν την λεπτομέρειες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστώσεων μείωσης της παραγωγής ανά χώρα.
Ο Barkindo έκανε γνωστό δε, ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Alexander Novak την επόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol προειδοποίησε, ότι η ώθηση στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι βραχύβια, όταν ή αν ο ΟΠΕΚ εφαρμόσει το ανώτατο όριο.
Όπως επισημαίνει, υπάρχουν τρεις πιθανές αντιδράσεις στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και κατά συνέπεια στις υψηλότερες τιμές.
1. Εάν οι τιμές αρχίζουν να κινούνται στα 60 δολάρια το βαρέλι, θα μπορούσε να υπάρξει μια αντίδραση από τους παραγωγούς υψηλότερου κόστους, όπως η ΗΠΑ, που θα διαγράψει εν μέρει την μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, με συνέπεια να ασκηθεί εκ νέου πίεση στις τιμές.
2. Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαϊκών προϊόντων όπως η Κίνα, που έχουν πρόσφατα μειώσει την παραγωγή, μπορεί να επιστρέψουν στην αγορά πλημμυρίζοντας την με περισσότερο πετρέλαιο.
3. Οι υψηλότερες τιμές είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση.
«Για μένα το καλύτερο είναι να αφεθεί μόνη της αγοράς» είπε ο Birol και πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις της αγοράς θα πρέπει να οδηγούν τις τιμές και αν οι τιμές ανεβαίνουν, θα υπάρξουν επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στην πλευρά της κατανάλωσης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης