Διεθνή

Το ΔΝΤ μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της Σ. Αραβίας λόγω των τιμών του πετρελαίου

Το ΔΝΤ μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της Σ. Αραβίας λόγω των τιμών του πετρελαίου
Tο Ταμείο προβλέπει συνολική ανάπτυξη 1,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Το ΔΝΤ μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας το 2016, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Ειδικότερα, το Ταμείο προβλέπει συνολική ανάπτυξη 1,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ το 2015 ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου του αραβικού κόσμου κατέγραψε ανάπτυξη 3,5%.
Εξαιρώντας τον τομέα του πετρελαίου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στο αραβικό βασίλειο το τρέχον έτος θα περιοριστεί στο 0,3%, σημαντικά κάτω από την πρόβλεψη του 1,6% που είχε κάνει το Ταμείο τον περασμένο Μάιο.
Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις σημαντικές περικοπές στις οποίες προχώρησε φέτος η Σαουδική Αραβία στα δημόσια έργα και το μισθολογικό κόστος.
Ο αντίκτυπος είναι κλιμακωτός στην ευρύτερη οικονομία, επισημαίνει το ΔΝΤ, καθώς έπληξε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προκαλώντας τους εκτός πετρελαίου τομείς να υποχωρήσουν σε μια τεχνική ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το α΄ τρίμηνο του 2016.
Το Ταμείο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας εξαιρουμένου του τομέα του πετρελαίου το 2017 στο 2,6%, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν στον δημόσιο τομέα στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν αυτή την ανάκαμψη.
Όσον αφορά στις τιμές του πετρελαίου, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η μέση τιμή φέτος θα κυμανθεί στα 43 δολάρια το βαρέλι και στα 51 δολάρια το βαρέλι το 2017.
Η επίδραση των τιμών του πετρελαίου έχει εξαπλωθεί σε όλους τους εξαγωγείς πετρελαίου της αραβικής χερσονήσου, με τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές να προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά περίπου 435 δισ. δολάρια το 2016 σε σχέση με το 2014.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης