Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει συνεργασία με τον Trump για «αναχαίτιση» του Ιράν

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει συνεργασία με τον Trump για «αναχαίτιση» του Ιράν
Η Σαουδική Αραβία προσβλέπει σε ανοικοδόμηση της παραδοσιακής συμμαχίας -  Ο υπουργός Εξωτερικών Αλ-Jubeir επαινεί την τοποθέτηση Rex Tillerson  και  Michael Flynn
H Σαουδική Αραβία θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση Trump για την αναχαίτιση του Ιράν, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Adel Al-Jubeir.
Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει "μιλήσει για το Ιράν και την ικανότητά του να προκαλεί αναστάτωση , και  πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία που υπεγράφη,", δήλωσε ο Al-Jubeir σε συνέντευξη Τύπου στο Ριάντ την Τρίτη 24/1/2017, αναφερόμενος στην πυρηνική συμφωνία της Ισλαμικής Δημοκρατίας με παγκόσμιες δυνάμεις. "Αυτή είναι ακριβώς η θέση μας».
Ο Trump έχει δεσμευθεί να διαλύσει ή να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για τις  διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν το περασμένο έτος, και το  «ξεκλείδωμα» των εξαγωγών πετρελαίου της. Μια τέτοια κίνηση σύμφωνα με το Bloomberg θα ήταν ευπρόσδεκτη από τη Σαουδική Αραβία, η οποία σε αντίθεση με τη συμφωνία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, κύριο ανταγωνιστή της στη Μέση Ανατολή. Οι δύο χώρες αντιτίθενται για τον πόλεμο στη Συρία και την Υεμένη, όπου  έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις από το 2015 και έχουν αναπτυχθεί περιορισμένο αριθμός χερσαίων δυνάμεων.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Mohammad Javad Zarif  είπε ότι η χώρα του και η Σαουδική Αραβία μπορούν να εργαστούν από κοινού για τη σταθερότητα της περιοχής.
Αλλά ο Al-Jubeir δεν μίλησε για συνεργασία, την Τρίτη, αλλά για την θέση της Σαουδικής Αραβίας ότι το Ιράν "έχει υιοθετήσει μια πολιτική για υποστήριξη της τρομοκρατίας."
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να δει την προεδρία Trump ως ευκαιρία για να επαναφέρει τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ
Η Σαουδική Αραβία έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες επικρίσεις για την εξαγωγή φονταμενταλιστικών στελεχών στο σουνιτικό Ισλάμ, για  τον πόλεμο στην Υεμένη χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα αλλά και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρώην πρόεδρος Barak Obama  κατηγόρησε δημοσίως τους Σαουδάραβες ότι τροφοδοτούν αναταραχές και πολέμους στη Μέση Ανατολή.
Ο Trump "μπορεί να  αποτελέσει τον κρίκο  για  να ξαναχτισθούν οι παραδοσιακές συμμαχίες με τους αμερικανούς, και αυτό είναι κάτι που χαιρετίζουμε επίσης", δήλωσε ο Al-Jubeir. "Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη κυβέρνηση Trump και είμαστε πολύ θετικοί για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας."
Ο Al-Jubeir επαίνεσε επίσης τον Trump  για τις επιλογές του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλή της Exxon Mobil, Rex Tillerson και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Michael Flynn.
"Είναι πολύ έμπειροι και έχουν μια πολύ ρεαλιστική και σοφή άποψη του κόσμου και του ρόλου της Αμερικής σε αυτό", δήλωσε ο Al-Jubeir.  Ο Flynn είναι «ένας Αμερικανός πατριώτης" που είναι "πολύ ανήσυχος για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών" πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης