Διεθνή

Στροφή της Σ. Αραβίας σε επενδύσεις σε ορυχεία προσδοκώντας έσοδα 60 δισ. δολαρίων

Στροφή της Σ. Αραβίας σε επενδύσεις σε ορυχεία προσδοκώντας έσοδα 60 δισ. δολαρίων
Η χώρα έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί τους τεράστιους πόρους που παραμένουν στη γη, εντός και εκτός του αραβικού βασιλείου, σύμφωνα με τον Khalid Al-Falih.
Η διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και της απεξάρτησης της από το πετρέλαιο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ορυχεία εντός και εκτός της χώρας, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν τουλάχιστον 60 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας από μόλις 15 δισ. δολάρια σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Khalid Al-Falih.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Saudi Arabia's Path to 2030» στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, ο Al-Falih είπε, ότι η χώρα του σκοπεύει να στραφεί σε πολλούς τομείς για την διαφοροποίηση του σημερινού οικονομικού της μοντέλου και ένας απ’ αυτούς είναι και οι εξορύξεις ορυκτού πλούτου.
«Τα ορυχεία σήμερα συνεισφέρουν μόλις 15 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ μας, ενώ έχουμε παραγωγικούς πόρους, που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί και τεθεί σε παραγωγή» είπε, υποστηρίζοντας ότι με την εκμετάλλευσή τους «μπορεί η συνεισφορά τους στο ΑΕΠ να φθάσει τουλάχιστον τα 60 δισ. δολάρια ή και περισσότερο».
Πρόσθεσε δε, ότι οι επενδύσεις σε ορυχεία θα αποτελέσουν βασικό όχημα για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί έως το 2030.
Ο Al-Falih τόνισε ότι το Δημόσια Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει πόρους ύψους 2 τρισ. δολαρίων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον» όπως είπε.
Συμπλήρωσε δε, ότι «θα γίνουν στρατηγικές επενδύσεις εντός του Βασιλείου, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό για την υλοποίηση της διαφοροποίησης του μείγματος της οικονομίας μας θα είναι οι στρατηγικές επενδύσεις στο εξωτερικό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης