Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην τελική ευθεία η ιστορική Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό

Στην τελική ευθεία η ιστορική Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό
Υψηλού ρίσκου για την ελληνοκυπριακή πλευρά η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού.
Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ιστορικής και κρίσιμης Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για την έκβαση του μεταξύ τους διαλόγου, ευελπιστώντας ότι μπορούν να μπουν οι βάσεις, προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση.
Νωρίτερα όλες οι πλευρές κατά τις παρεμβάσεις τους εξέφρασαν τις γνωστές και πάγιες θέσεις τους.
Στην παρέμβαση του κατά τη διάρκεια των εργασιών ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε, ότι παραβρίσκεται στη Διάσκεψη τόσο ως εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς, όσο και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί αν και δεν έκανε ευθεία αναφορά σε εγγυήσεις, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας των τουρκοκύπριων.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές αναγνωρίζουν, πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά παραδέχονται πως παραμένουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες, ενστάσεις και αντιρρήσεις.
Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστουδουλίδης μετά την ανταλλαγή χαρτών μεταξύ των δύο πλευρών «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών», τονίζοντας ότι «είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης».
Στην Γενεύη βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνοδευόμενος από την Ύπατη Αρμοστή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
Εν τω μεταξύ, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον υπάρξει πρόοδος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης