Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο Obama για τις αλλαγές στις μισθώσεις άνθρακα βάζει «τρικλοποδιά» στο Trump

tags :
Το σχέδιο Obama για τις αλλαγές στις μισθώσεις άνθρακα βάζει «τρικλοποδιά» στο Trump
Το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε  νομικές προκλήσεις - Ο νέος  Πρόεδρος μπορεί να άρει το μορατόριουμ του leasing από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντνω του
Η απερχόμενη κυβέρνηση Obama εκδίδει ένα σχέδιο για την αναμόρφωση του τρόπου πώλησης ομοσπονδιακής γης με άνθρακα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τον εκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump να  προχωρήσει στην αλλαγή των διαδικασιών.
Μια έκθεση που σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη καθορίζει ένα μενού πιθανών επιλογών προς εξέταση  για τη χάραξη πολιτικής, μεταξύ των οποίων η επιβολή τελών στις μισθώσεις άνθρακα.
Αυτή η αρχική έκθεση είναι μέρος μιας επαναξιολόγησης του προγράμματος άνθρακα που ανακοίνωσε η Υπουργός Εσωτερικών Sally Jewell πριν από ένα χρόνο.
Δεν εμποδίζει όμως τον Trump να ανατρέψει το  μορατόριουμ του υπουργείου Εσωτερικών για τις νέες πωλήσεις άνθρακα μετά την ορκωμοσία  του στις 20 Ιανουάριου.
Ο Trump μπορεί να αγνοήσει τις συστάσεις αυτής της έκθεσης και να σταματήσει το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει τρία χρόνια .
"Αν η διοίκηση Trump αποφασίζει να κάνει business as usual, νομίζω ότι αυτό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο θέμα σε μια μελλοντική πρόκληση," δήλωσε ο David Hayes, πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ.
Περίπου το 40% του άνθρακα των ΗΠΑ προέρχεται  από ομοσπονδιακή γη στο Powder River Basin  στο Ουαϊόμινγκ και τη  Μοντάνα.
Η ζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα έχει μειωθεί, καθώς περιβαλλοντικοί κανονισμοί και ανταγωνισμός από το φθηνό φυσικό αέριο ενθαρρύνει  τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εγκαταλείψουν την καύση άνθρακα.
Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του ενδιαφέροντος για τις μισθώσεις  νέων ομοσπονδιακών περιοχών άνθρακα.
Αλλά επειδή η καύση άνθρακα είναι και η πιο ισχυρή πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οικολόγοι υποστηρίζουν την πολιτική της κυβέρνηση για την μείωση των πωλήσεων από ορυκτά καύσιμα τα οποία ευθύνονται για τη ζημία από τα αέρια του θερμοκηπίου.
Οι περιβαλλοντολόγοι χρησιμοποιούν ήδη τη δικαιοσύνη για να πιέσουν για μια αναμόρφωση των μισθώσεων άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης μιας  μήνυσης το 2014  από τους Friends of the Earth και τη Western Organization of Resource Councils.
Οι ομάδες άσκησαν έφεση μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον η οποία απέρριψε την αγωγή τους το 2015. Η  άσκηση της προσφυγής ήταν ακόμα σε εξέλιξη, όταν Υπουργός Εσωτερικών Sally Jewell επέβαλε τη διακοπή της χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Κάθε μελλοντική πώληση μίσθωσης άνθρακα θα μπορούσε επίσης να προσβληθεί στο δικαστήριο, με τους αντιπάλους υποστηρίζοντας ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε χωρίς περιβαλλοντικό έλεγχο το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συναφθεί ήταν απαραίτητη μετά τη διεξαγωγή πέντε ακροάσεις και εξετάζοντας σχεδόν 100.000 δημόσια σχόλια. Η τελευταία συνολική αναθεώρηση ήταν στη δεκαετία του 1980.
"Αυτό θα ενισχύσει μόνο εείνους που πρόκειται να επιδιώξουν μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα του άνθρακα μέσω των δικαστηρίων», δήλωσε ο Matt Lee-Ashley, συνεργάτης του Center for American Progress..
Πάνω από 190 σελίδες, η έκθεση συνιστά αλλαγές στο leasing άνθρακα  για να γίνει πιο αποτελεσματικό, να προστατεύει καλύτερα τον αέρα και το νερό, καθώς ευθύνεται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να εξασφαλίζει μια δίκαιη απόδοση για τους φορολογούμενους των ΗΠΑ.
Πολλά πιθανά σενάρια  είναι στο τραπέζι μεταξύ  για την περαιτέρω αναθεώρηση, με τις προτάσεις να κυμαίνονται από την αύξηση των ποσοστών δικαιωμάτων, την προσθήκη ενός τέλους του άνθρακα για την ανάσχεση της χρηματοδοτικής μίσθωσης συνολικά.

Η τελευταία πώληση

Η κυβέρνηση πούλησε τον τον Οκτώβριο του 2012  το τελευταίο lease άνθρακα  στην ΒTU Western Resources.
Η Antelope Coal  ζήτησε να αγοράσει νέο έδαφος το 2015, την πρώτη αίτηση για πώληση μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Το Bureau of Land Management διαχειρίζεται επί του παρόντος 306 μισθώσεις άνθρακα που περιλαμβάνει πάνω από 475.000 στρέμματα σε 10 πολιτείες, με εκτιμώμενο 7,4 δισ τόνους ανακτήσιμου άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης