Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός ICGB θα μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία

FT: Ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός ICGB θα μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία
Ο αγωγός μήκους 180 χλμ. αντίστροφης ροής θα είναι σε θέση να αντλεί φυσικό αέριο και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora.
Στη σπουδαιότητα της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας μέσω του αγωγού φυσικού αερίου ICGB, του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2017, ο οποίος θα μειώσει την εξάρτηση των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η Financial Times.
Ο αγωγός μήκους 180 χλμ. αντίστροφης ροής θα είναι σε θέση να αντλεί φυσικό αέριο και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora στη κεντρική Βουλγαρία.
Ο αγωγός χρηματοδοτείται με 45 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και με εγγυήσεις ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ από τη Βουλγαρία, με τις οποίες όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης.
Τονίζει δε, ότι εκτός από την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, ο ICGB θα συνδέσει την κεντρική Ευρώπη με το λεγόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ένα έργο ύψους 45 δισ. δολαρίων, για την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Όπως αναφέρει, ο αγωγός θα είναι σε θέση να μεταφέρει 3-5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2019.
Στη Θράκη ο ICGB θα συνδεθεί με τον μήκους 870 χλμ Trans-Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν από τα ελληνικοτουρκικά σύνορα σε όλη την Ελλάδα, την Αλβανία και μέσω της Αδριατικής Θάλασσας στην Ιταλία.
Η κατασκευή του TAP ξεκίνησε φέτος τον Μάιο και οι πρώτες προμήθειες του πρόκειται να φθάσουν στην ΕΕ το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης