Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «πετρελαϊκό όπλο» της Σαουδικής Αραβίας και η αγορά ενέργειας - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές

Το «πετρελαϊκό όπλο» της Σαουδικής Αραβίας και η αγορά ενέργειας - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές

Αν το αργό παραμείνει στο φάσμα των $ 60 έως $ 70, οι ενεργειακές μετοχές θα μπορέσουν να επιτύχουν ανάκαμψη

Καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump προσπαθεί να μετριάσει τις συνέπειες από την δολοφονία του Σαουδάραβα  δημοσιογράφου της Washington Post, οι αγορές στρέφονται προς το τι μπορεί να συμβεί εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να τιμωρήσουν τη Σαουδαραβική κυβέρνηση – και μάλιστα σε μια εποχή που οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν και του πετρελαίου του έχουν προγραμματιστεί να ισχύσουν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με το CNBC ανακούφιση προκάλεσε στους επενδυτές η δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ Khalid A. Al-Falih είπε ότι το βασίλειο δεν επιθυμεί να επιβάλει απαγόρευση πετρελαίου στη Δύση.
Οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση την τιμή της βενζίνης στην αντλία, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν ενισχυθεί κατά 25 δολάρια το βαρέλι το τελευταίο έτος, σε περίπου 80 δολάρια στις διεθνείς αγορές, λόγω της απειλής του Trump να επιβάλλει και πάλι κυρώσεις στο Ιράν που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου.
Αλλά η άνοδος του αργού και η απειλή κυρώσεων δεν επηρέασαν τις μεγάλες πετρελαϊκές μετοχές  , όπως ExxonMobil, British Petroleum και Chevron ή τα δημοφιλή funds όπως το Vanguard Energy ETF και το Energy Select Sector SPDR ETF που επικεντρώνονται στον ενεργειακό τομέα.
Ο υπο-δείκτης ενέργειας του  S & P 500 αυξήθηκε φέτος μόνο κατά 0,2%, ενώ ο δείκτης S & P αυξήθηκε κατά 3,8%.
Η αβεβαιότητα για το τι θα κάνει το Trump - και ποιος έχει τη δύναμη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώξουν να τιμωρήσουν τον σύμμαχό τους για οποιοδήποτε ρόλο έπαιξε στη δολοφονία ενός αντιφρονούντος που έζησε στην Αμερική - δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα εικασιών σχετικά με το πού μπορεί να πάει το πετρέλαιο ενώ η κατάσταση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και για τα ενεργειακά αποθέματα.
Στο ένα άκρο υπάρχουν φωνές όπως το Σαουδαραβικό  ΜΜΕ Al Arabiya, το οποίο προειδοποιεί ότι ο κορυφαίος παραγωγός του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών θα μπορούσε ακόμα να πιέσει το αργό στα  $ 200 αν και παράμετροι όπως ο πρώην σύμβουλος Ron Paul και το επενδυτικό ενημερωτικό δελτίο ζητά  στα $ 400 το βαρέλι το πετρέλαιο.

Στον αντίποδα ο αναλυτής ενέργειας της CFRA Research Stewart Glickman και ο οικονομολόγος ενέργειας της Moody's Chris Chris Lafakis, πιστεύουν ότι η αγορά αποκλείει την ιδέα ότι το Trump θα κάνει πολλά για τους Σαουδάραβες.
Αν και η ρητορική του Trump έχει σκληρυνθεί καθώς περνούν μέρες, οι τιμές του πετρελαίου έχουν επιστρέψει τα κέρδη των τιμών που έκαναν αμέσως μετά την εξαφάνιση του Khashoggi στην Τουρκία στις 2 Οκτωβρίου.
Ένας λόγος για τον οποίο τα ενεργειακά funds έμειναν χαμηλά είναι ότι συνδέονται κυρίως με μετοχές μεγάλων εταιρειών με μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις που δεν είναι αρκετά ευέλικτες ώστε να δουν τα κέρδη να μετακινούνται γρήγορα σε μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
 Πολλές από τις μετοχές που κυριαρχούν στα ενεργειακά ETFs - οι ExxonMobil και Chevron, μαζί με VDE και XLE, αποτελούν το 40% του ενεργειακού τομέα του S & P - έχουν παραμείνει σημαντικά
την αγορά, εν μέρει λόγω των αντισταθμιστικών συμβάσεων που δεν τους επιτρέπουν να επωφεληθούν από βραχυπρόθεσμες συγκεντρώσεις πετρελαίου.
Ορισμένα ETFs από το ειδικό πετρέλαιο έχουν ξεπεράσει την αγορά φέτος, όπως Oil and Gas Exploration ETF και το S&P Oil & Gas Exploration ETF, τα οποία επικεντρώνονται στις μετοχές  μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά έχουν «χτυπηθεί» σκληρά αυτό το τρίμηνο.
Τα μόνα ενεργειακά ETF που έχουν διατηρήσει ισχυρές επιδόσεις είναι εκείνα που εστιάζου στην ενεργειακή εφοδιαστική, όπως οι αγωγοί, οι οποίοι παρέχουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές και λαμβάνουν τα έσοδά τους από τα τέλη υπηρεσιών που δεν αλλάζουν όταν αλλάζουν οι τιμές του πετρελαίου.



Τι γίνεται για τους επενδυτές

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται, οι επενδυτές αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τις συμμετοχές τους στον ενεργειακό τομέα, αν οι ΗΠΑ έκαναν οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας;
Αν συνέβαινε αυτό και οι τιμές του αργού εκτινάσσοντας, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα είχαν ένα απότομο αλλά βραχύβιο κέρδος, είπε ο Glickman.
 Το αργό έφτασε επίσης πολύ υψηλότερα στα χρόνια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι πετρελαϊκές μετοχές είχαν κέρδη από το αργό , αλλά η βενζίνη που έφθασε τα $ 4 ένα γαλόνι στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία από τις δυνάμεις που κινήθηκε πίσω από την ύφεση της αγοράς που εξάλειψε αυτά τα κέρδη.
"Η εμπειρία από το 2007 έως το 2009 είναι ότι τόσο τα κέρδη όσο και οι απώλειες συμβαίνουν", δήλωσε ο Glickman. "
Οποιαδήποτε παρατεταμένη περίοδος οποιουδήποτε τύπου πετρελαίου αξίας $ 200 είναι πολύ απίθανο και "θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει παγκόσμια κάμψη εάν επρόκειτο να διαρκέσει αρκετά καιρό", πρόσθεσε ο Lafakis.
Το καλύτερο σενάριο για τους επενδυτές στην ενέργεια θα ήταν στην πραγματικότητα να παραμείνει το αργό εκεί πού βρίσκεται τώρα, με τις τιμές στην Ευρώπη γύρω στα 80 δολάρια ανά βαρέλι και το εγχώριο αργό στις ΗΠΑ περίπου στα 70 δολάρια, δήλωσε ο Rob Thummel, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise Capital Advisors, που επενδύει κυρίως στην ενέργεια.
"Χρειαζόμαστε τις τιμές πετρελαίου να παραμείνουν με 5 δολάρια το βαρέλι από όπου είναι τώρα", δήλωσε ο Thummel, υποστηρίζοντας ότι  οι μετοχές πετρελαίου είναι φθηνές λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση κέρδώντους για το επόμενο έτος. "Αν το αργό παραμείνει στο φάσμα των $ 60 έως $ 70, θα μπορέσουν να επιτύχουν ανάπτυξη."
Η διατήρηση των τιμών σε σταθερά επίπεδα και οι χαμηλοί τόνοι στη διαμάχη Khashoggi είναι επίσης η καλύτερη πορεία για τους Σαουδάραβες, δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen, αντιπρόεδρος στην Rystad Energy.
"Οι εκτιμήσεις της Σαουδικής Αραβίας υπερβαίνουν πολύ τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις των τιμών πετρελαίου", ανέφερε. "Η πρόκληση υψηλότερων τιμών πετρελαίου θα έβλαπτε μόνο τη φήμη τους ως αξιόπιστου προμηθευτή πετρελαίου [και] και θα βλάψει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ζήτησης, από την οποία η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να εξαρτάται απόλυτα».
Οι Σαουδάραβες παράγουν μόνο πάνω από το 10% του αργού πετρελαίου στον κόσμο, το οποίο είναι μια αγορά περίπου 100 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν έχει μειώσει τις εξαγωγές του Ιράν κατά 350.000 σε 700.000 την ημέρα σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις. Ο κ. Lafakis επεσήμανε ότι οι τρέχουσες τιμές αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση ότι η παραγωγή του Ιράν θα μειωθεί καθημερινά κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια μετά την έναρξη ισχύος των κυρώσεων.

Αυτό αφήνει τους Σαουδάραβες ως τον σημαντικότερο παραγωγό που μπορεί να αντικαταστήσει τα βαρέλια γρήγορα και να περιέχει τιμές, δήλωσε ο Tonhaugen.
Οι παραγωγοί σχιστόλιθου της Βόρειας Αμερικής δεν μπορούν να ανταποκριθούν τόσο γρήγορα, λόγω της έλλειψης αγωγών που εξυπηρετούν κοιτάσματα πετρελαίου στο Τέξας και τον Καναδά, δήλωσε ο Glickman.
Οι νέοι αγωγοί στο Τέξας αναμένεται να λειτουργήσουν την επόμενη αργότερα, ενώ ο αγωγός Keystone XL που συνδέει τον Καναδά με την Οκλαχόμα αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του το φθινόπωρο.
Οι υψηλότερες τιμές αργού έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο στους μικρούς επενδυτές - οι τιμές της βενζίνης είναι στα 2.86 δολάρια ανά γαλόνι σε εθνικό επίπεδο, από 2.47 δολάρια στο τέλος του 2017.
"Η άνοδος του αργού σημαίνει πρόσθετο κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου", ανέφερε ο Lafakis. ⁣


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης