Διεθνή

Εξαίρεση από τις κυρώσεις για την αγορά ιρανικού πετρελαίου επιδιώκει η Τουρκία

Εξαίρεση από τις κυρώσεις για την αγορά ιρανικού πετρελαίου επιδιώκει η Τουρκία

Συνομιλίες της Tupras με αξιωματούχους των ΗΠΑ

H μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Τουρκίας, Tupras, βρίσκεται σε συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ για να επιτύχει εξαίρεση να συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο, καθώς η Ουάσινγκτον επαναφέρει τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Νοέμβριο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να επιβάλουν τις νέες κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν, καθώς αποσύρθηκαν την πυρηνική συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά εξετάζει επίσης την προσφορά απαλλαγών σε ορισμένους συμμάχους που βασίζονται σε ιρανικές προμήθειες.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και το γειτονικό Ιράν αποτελεί μία από τις κύριες πηγές πετρελαίου λόγω της εγγύτητάς του, της ποιότητας του αργού και των ευνοϊκών διαφορών τιμών.
Η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει προσπάθειες για να μειώσει τις αγορές της πριν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά θα προτιμούσε να διατηρήσει κάποιο επίπεδο εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με πηγή του Reuters.
"Θα ήθελαν να είναι σε θέση να συνεχίσουν να εισάγουν 3-4 φορτία το μήνα, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γύρου κυρώσεων. Αλλά αν οι Η.Π.Α. δεν κάνουν δεκτό το αίτημα τους  θα συμμορφωθούν ", ανέφερε η πηγή.
Η Τουρκία εισήγαγε περίπου 97.000 βαρέλια ημερησίως από ιρανικό πετρέλαιο τον Αύγουστο και 133.000 bpd το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 240.000 bpd τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενοπλοίων και ναυτιλίας.
Και στις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, η Τουρκία αγόρασε  φορτίο τριών εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού πετρελαίου - ένα επίπεδο που θα ισοδυναμούσε με περίπου 97.000 bpd αν και δεν πραγματοποίησε άλλες αγορές αυτόν τον μήνα.
Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον διαπραγματεύεται με την Τουρκία για εξαίρεση, αξιωματούχος  του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με χώρες που μειώνουν τις εισαγωγές τους κατά περίπτωση.

Τη Δευτέρα, ο Brian Hook, ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ιράν,δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι χώρες που επιδιώκουν εξαίρεση πρέπει να "εξηγήσουν τις ιδιαίτερες και μοναδικές περιστάσεις τους".
Ο Hook είπε ότι αυτές οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές, αλλά πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών «προσπαθεί να προωθήσει τους εθνικούς στόχους ασφαλείας και λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις ανάγκες των συμμάχων και των εταίρων μας σε όλο τον κόσμο».
Οι εταιρείες διύλισης σε όλο τον κόσμο δέχονται πιέσεις για αποφυγή των ιρανικών αγορών πετρελαίου, επειδή θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ - κάτι που θα μπορούσαν να χάσουν αν παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Τα ινδικά εργοστάσια διύλισης επίσης μείωσαν τις εισαγωγές ιρανικών αγορών πετρελαίου τον περασμένο μήνα ένδειξη ότι προετοιμάζονται για το Νοέμβριο.
Το σχέδιο της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στο ιρανικό αργό θα μπορούσε να προκαλέσει επιδείνωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας - σε πολλά θέματα από τα διαφορετικά συμφέροντα στη Συρία μέχρι τη φιλοδοξία της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά αμυντικά συστήματα.
Η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα την περασμένη εβδομάδα, που κρατούσε η Τουρκία όμηρο για δύο χρόνια, θα μπορούσε να σημάνει το «ξεπάγωμα» των σχέσεων των δύο χωρών.
Ωστόσο, η Τουρκία αντιτίθεται κατηγορηματικά στις κυρώσεις των ΗΠΑ για το Ιράν και έχει δηλώσει ότι δεν θα περιορίσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Τεχεράνη με εντολή άλλων χωρών.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο σχέδιο της Κορέας για ζώνη χωρίς πτήσεις
Το 2017, το Ιράν ήταν η κορυφαία πηγή αργού πετρελαίου της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας 11,5 εκατομμύρια τόνους των συνολικών αγορών της, που άγγιξαν τα  26 εκατομμύρια τόνους, ακολουθούμενες από το Ιράκ και τη Ρωσία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης