Διεθνή

Moody's: Credit negative το σχέδιο του Μεξικού να καταργήσει τις εξαγωγές πετρελαίου

Moody's: Credit negative το σχέδιο του Μεξικού να καταργήσει τις εξαγωγές πετρελαίου

Αρνητικά αποτιμά η Moody's το σχέδιο του Μεξικού να καταργήσει τις εξαγωγές πετρελαίου    

Αρνητικά (credit negative) για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και της Petroleos Mexicanos (PEMEX), αποτιμά η Moody's το σχέδιο της μεξικανικής κυβέρνησης να καταργήσει τις εξαγωγές πετρελαίου.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, οι ταμειακές ροές της πετρελαϊκής εταιρείας θα μειωθούν και θα γίνει πιο ασταθής, στο πλαίσιο του νέου επιχειρηματικού μοντέλου που επικεντρώνεται στη διύλιση.
Συγκεκριμένα, η PEMEX θα είναι εκτεθειμένη σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς το εισόδημά της από τις πωλήσεις καυσίμων θα είναι σε μεξικάνικα πέσος, ενώ το 87% των χρεών -104 δισεκ. δολαρίων τον Ιούνιο 2018- της είναι σε δολάρια ΗΠΑ ή σε άλλα ισχυρά νομίσματα.
«Το νέο σχέδιο θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει την PEMEX να εισάγει αργό πετρέλαιο, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τη ρευστότητα».
Η πιστοληπτική ικανότητα της πετρελαϊκής εταιρείας θα εξασθενίσει ανάλογα με το πόσο ακατέργαστο υλικό χρειάζεται να εισάγει για να τροφοδοτήσει την ικανότητα διύλισης.
Η Moody's αναφέρει ότι ο κίνδυνος για την PEMEX να παρουσιάσει χαμηλότερες λειτουργικές ταμειακές ροές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, είναι ακόμη υψηλότερος, αν ληφθεί υπόψη η ανοδική πορεία των τιμών πετρελαίου και η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να μην αυξήσει τις εγχώριες τιμές καυσίμων.
Αν και η κυβέρνηση έχει μειώσει την εξάρτησή της από τα έσοδα μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2013, η απώλεια εσόδων πετρελαίου από την PEMEX θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα του Μεξικού.
Τα σχέδια για την παύση των εξαγωγών πετρελαίου θα στερούσαν από την κυβέρνηση περίπου 2% του ΑΕΠ σε έσοδα, αναγκάζοντάς την να αυξήσει τους φόρους ή να εγκαταλείψει τη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης