Διεθνή

Ιράν: «Πολιτική μπλόφα» οι πιέσεις των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό κλάδο

Ιράν: «Πολιτική μπλόφα» οι πιέσεις των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό κλάδο

Ο επικεφαλής της NIOC, Ali Kardor, τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει ό,τι μπορούν προκειμένου να περιορίσουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου

Ως «πολιτική μπλόφα» χαρακτήρισε τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι θα περιορίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, ο επικεφαλής της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC), Ali Kardor, μέσω έκθεσης που δημοσίευσε σήμερα (17/10) το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της NIOC δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προσπαθούσε εδώ και μήνες να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πρόεδρος της Αμερικής έχει κάνει ό,τι μπορεί και γνωρίζει πολύ καλά ότι η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν ήταν μία πολιτική μπλόφα».
Σημειώνεται ότι εκτός των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου 2018, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους συμμάχους τους να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Όπως τονίζει ο κ. Kardor, το Ιράν δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες ως προς το να λάβει πληρωμές για εξαγωγές πετρελαίου, προσθέτοντας παράλληλα ότι εάν είναι απαραίτητο, η χώρα θα μπορούσε να δεχτεί πληρωμές σε ευρώ αντί για δολάρια.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό το ζήτημα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του επικεφαλής της NIOC, ο οποίος πρόσθεσε ότι «με την υποστήριξη της Ευρώπης δε θα υπάρξει πρόβλημα».
Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι το Ιράν έχει προγραμματίσει να υπογράψει νέα σύμβαση πετρελαίου με μία ξένη εταιρεία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να παρέχει οποιεσδήποτε πρόσθετες λεπτομέρειες.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης