Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανός διπλωμάτης κατά ΗΠΑ - Δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική

Γερμανός διπλωμάτης κατά ΗΠΑ -  Δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Andreas Michaelis, δήλωσε ότι η Ρωσία θα παραμείνει βασικός προμηθευτής ενέργειας για την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την πίεση που ασκoυν οι ΗΠΑ στο θέμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να καθορίσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική ούτε να αποφασίσουν εάν η Γερμανία θα αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε την Τετάρτη 16/10/2018 κορυφαίος Γερμανός διπλωμάτης.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Andreas Michaelis, δήλωσε ότι η Ρωσία θα παραμείνει βασικός προμηθευτής ενέργειας για την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την πίεση που ασκoυν οι ΗΠΑ στο θέμα.
"Αυτό είναι μέρος των βασικών ευρωπαϊκών συμφερόντων", δήλωσε ο Michaelis στο συνέδριο για τους διατλαντικούς δεσμούς που φιλοξένησε το think tank του Ινστιτούτου Aspen. "Δεν θέλω να οριστεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική στην Ουάσινγκτον".
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επέκρινε τη Γερμανία για την υποστήριξη του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία είναι "αιχμάλωτη" της Ρωσίας λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται επίσης στο έργο, το οποίο κατασκευάζεται  από τον ρωσικό γίγαντα Gazprom και χρηματοδοτείται από πέντε δυτικές εταιρείες, αλλά ο Michaelis είπε ότι πρόκειται για θέμα εθνικής κυριαρχίας.
"Πρέπει να συμβουλευτούμε τους Ευρωπαίους εταίρους. Πρέπει να έχουμε ένα υγιές μοντέλο που λειτουργεί ",δήλωσε. "Αλλά σίγουρα δεν είμαι πρόθυμος να δεχτώ ότι η Ουάσιγκτον αποφασίζει τελικά ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο ρωσικό αέριο και ότι δεν θα πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο αγωγού", δήλωσε.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον αγωγό Nord Stream 2 ως ένα χρήσιμο έργο, δεδομένου ότι αναμένει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου της Γερμανίας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Η Γερμανία, ωστόσο, πιέζει επίσης να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα ρόλο ως χώρα διέλευσης φυσικού αερίου μόλις ολοκληρωθεί ο υπόγειος αγωγός με τη Ρωσία.
Ο Michaelis σημείωσε ότι η Γερμανία ενισχύει τη συμβολή της στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον, αλλά μια πιο ισορροπημένη διατλαντική σχέση απαιτούσε επίσης το Βερολίνο να μιλήσει όταν υπήρχαν διαφωνίες, όπως η αποχώρηση των ΗΠΑ από το την πυρηνική συμφωνία του 2015.
Παράλληλα επεσήμανε ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο «χώρο για να αναπνεύσει» σε σχέση με την πυρηνική συμφωνία, ιδίως στο μέτωπο χρηματοδότησης, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προχωρούσε προς την επιβολή κυρώσεων στο βασισμένο στο Βέλγιο Παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών SWIFT.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι ευρωπαίοι διπλωμάτες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να διευκολυνθούν οι συναλλαγές που επιτρέπονται βάσει των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, για παράδειγμα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ένα επιχείρημα που άρχισε να συζητείται  στην Ουάσινγκτον.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης