Διεθνή

Η Ινδία αναζητεί τρόπο πληρωμής για το ιρανικό πετρέλαιο

Η Ινδία αναζητεί τρόπο πληρωμής για το ιρανικό πετρέλαιο

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πετρελαϊκός πελάτης του Ιράν μετά την Κίνα και αναμένεται να μειώσει τις αγορές του πετρελαίου του Ιράν, αλλά είναι απίθανο να αποκόψει εντελώς το φθηνό ιρανικό πετρέλαιο που είναι κατάλληλο για τα διυλιστήρια του

Η Ινδία δεν έχει ακόμη επεξεργαστεί ένα σύστημα πληρωμών προκειμένου να συνεχίσει τις αγορές αργού πετρελαίου από το Ιράν, δήλωσε η Subhash Chandra Garg, γραμματέας οικονομικών υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας.
Ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας, Dharmendra Pradhan, έχει μεταφέρει το μήνυμα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο σε κάποιο βαθμό, δήλωσε ο Garg στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC TV18, όπως ανέφερε το Reuters.
Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η Ινδία έχει συζητήσει την αποδέσμευση από το δολάριο στην εμπορία πετρελαίου με τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν, αντί να ρυθμίσει το εμπόριο είτε σε ινδικά ρουπίες είτε σε συμφωνία ανταλλαγής.
Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πετρελαϊκός πελάτης του Ιράν μετά την Κίνα και αναμένεται να μειώσει τις αγορές του πετρελαίου του Ιράν, αλλά είναι απίθανο να αποκόψει εντελώς το φθηνό ιρανικό πετρέλαιο που είναι κατάλληλο για τα διυλιστήρια του.
Η Ινδία θέλει να συνεχίσει να εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν επειδή η Τεχεράνη προσφέρει κάποιες εκπτώσεις και κίνητρα για τους Ινδούς αγοραστές σε μια εποχή που η ινδική κυβέρνηση αγωνίζεται με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και την αποδυνάμωση του τοπικού νομίσματος που ζυγίζει επιπλέον τον λογαριασμό εισαγωγής πετρελαίου.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να επιμένουν ότι αναμένουν από τους ιρανούς αγοραστές πετρελαίου να μειώσουν τις αγορές τους.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η Ινδία θα μπορούσε να εξασφαλίσει παραίτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή έχει μειώσει σημαντικά τις αγορές ιρανικού πετρελαίου. Αργά την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπαινίχθηκαν ότι τουλάχιστον σκέφτονταν να παραιτηθούν.
Εν τω μεταξύ, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Ιράν Brian Hook ταξιδεύει προς την Ινδία και την Ευρώπη για να συζητήσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς το Ιράν, δήλωσε την το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος Hook και ο Βοηθός Υφυπουργός Ενέργειας Resources Francis R. Fannon θα συναντηθούν με ομολόγους της ινδικής κυβέρνησης για διαβουλεύσεις.
«Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος Hook θα προσελκύσει τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την κοινή μας ανάγκη να αντισταθμίσουμε ολόκληρη την καταστροφική συμπεριφορά του Ιρανικού καθεστώτος στη Μέση Ανατολή και στις δικές τους γειτονιές», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης